Германският производител на батерии и акумулатори Varta обяви, че обсъжда два сценария за преструктуриране, които биха могли да доведат до това производителя на луксозни автомобили Porsche да придобие дял в компанията.

В изявлението на Varta се посочва, че единият сценарий включва потенциални нови инвеститори, сред които и настоящият мажоритарен акционер Михаел Тойнер и Porsche, а другият предвижда участието на финансови кредитори.

От Varta казват, че са решили да уведомят съответните съдилища за преструктурирането си съгласно германския Закон за корпоративна стабилизация и преструктуриране, допълвайки, че без подобен ход компанията ще трябва да понесе загуби, които биха погълнали целия ѝ акционерен капитал.

Varta, която има пазарна капитализация от 440 млн. евро, обяви по-рано през месеца, че води преговори с Porsche за потенциална инвестиция, което може да доведе до това производителят на автомобили да се превърне в мажоритарен собственик на бизнеса на Varta V4Drive.

От последното изявление на компанията става ясно, че Porsche може да придобие директно дял в самата Varta.

От Varta съобщиха през април, че може да не изпълнят целите в плана си за преструктуриране и разглеждат възможности за рекапитализация, които биха могли да върнат компанията към "печеливш растеж" до края на 2026 г.

От Varta се надяват бързо да достигнат до решение за това кой от двата сценария ще бъде реализиран.

Според компанията, и двете предложения ще доведат до намаляване на акционерния капитал на групата до нула, което ще лиши настоящите акционери, без Тойнер, от компенсация и ще доведе до делистване на акциите.

„Освен това има планове за значително намаляване на дълга за определени групи кредитори и отсрочване на оставащите искове“.

Според компанията малко вероятно е което и да е от двете предложения да събере необходимото мнозинство по време на общо събрание на акционерите. От Varta допълват, че ако предложеното преструктуриране бъде прието от съда, това ще ѝ позволи да го реализира без одобрението на акционерите.