Правителството в Гърция планира да въведе данъчна рамка за криптовалутите и останалите дигитални активи, съобщава Ekathimerini. 

Създадена е специална комисия, като до септември тази година се очаква тя да представи своите констатации на Министерството на националната икономика и финансите.

Ще бъде предложено и решение за уреждане на правния статут на криптовалутите в южната ни съседка и до януари 2025 г. се очаква те да бъдат включени в данъчното облагане. Според източниците на изданието, печалбите от търговия с крипто и дигитални активи ще се облагат както капиталовите печалби от продажбата на ценни книжа с 15% ставка. 

Констатациите на комисията ще бъдат разделени в три категории - дефиниране и записване на всички криптовалути в нормативната уредба, метод на данъчно облагане и процес на наблюдение.

Ekathimerini съобщава, че поради липсата на законодателство в Гърция, печалбите, придобити от крипто, в момента се „експлоатират“ от инвеститори, които не декларират транзакциите с подобни активи. 

Много от тях са „предимно безработни лица или данъкоплатци без доходи, но със значителен брой притежавани имоти“. Счетоводители и данъчни експерти в Гърция са наблюдавали нарастване на криптоактивността, особено сред хората на възраст около 30 години.  

Криптоиндустрията в Гърция започва да отразява нарастването на потребителската активност в страната. В столицата Атина се наблюдава увеличаване на свързаните с крипто събития и срещи. Форумът ATHDAO, посветен на крипто, тази година привлече четири пъти повече посетители, отколкото миналата.

През април гръцката фондова борса и блокчейн платформата Sui обявиха ново сътрудничество, което доведе до внедряването на нов механизъм за набиране на средства чрез екосистемата на Sui.

В интервю за Cointelegraph представител на блокчейн компанията коментира, че системата за подаване на електронни поръчки на гръцката фондова борса я поставя в „челните редици по иновации, в сравнение с борсите по света“.