59-годишният вицепрезидент на САЩ Камала Харис се очаква да се кандидатира за държавен глава и да се превърне в първата чернокожа жена, направила това в историята на страната, след отказа на президента Джо Байдън от изборната надпревара. 

Въпреки че част от демократите настояват за дискусия, в която да бъдат обсъдени и други имена, повечето вероятно ще застанат зад Харис. Тя прекарва по-голяма част от кариерата си, работейки като адвокат, главен прокурор на Калифорния, а по-късно сенатор и вицепрезидент на Байдън. 

Половинката й Дъглъс Емхоф е работил над 30 години като адвокат, като той е първият съпруг на вицепрезидент или президент на САЩ от еврейски произход. 

Камала Харис и съпругът ѝ са мултимилионери. Те притежават инвестиции в няколко борсово-търгувани фондове (ETF), но част от портфолиото им не може да бъде проследено, тъй като е в специален тръст. 

В какво инвестират парите си Харис и Емхоф? 

Според последните данни, двамата имат между 2.9 млн. долара и 6.6 млн. долара в своите индивидуални пенсионни сметки, други инвестиции и кеш. Щатските регулаторни органи изискват от политиците да обявяват единствено диапазон на вложенията си. 

Между 860 хил. долара и 1.77 млн. долара от тях са свободни парични средства, които се намират в банкови сметки. Други между 250 и 500 хил. долара Харис държи във фонд на Vanguard (Target Retirement 2030 Fund), а между 100 и 250 хил. долара са вложени в два фонда – един от които следва представянето на индекса S&P500 и втори – инвестиращ основно в големите компании, но с потенциал за растеж. 

Пенсионната сметка на Емхоф притежава вложения в редица борсово-търгувани фондове на Vanguard, BlackRock и Charles Schwab. 

Най-голямата му инвестиция е във фонда iShares Core MSCI EAFE, следващ представянето на големите и средноголеми компании в САЩ и Канада, както и фонд, влагащ средства в облигации (iShares Broad USD Investment Grade Corporate Bond).

В тях той има вложени между 250 и 500 хил. долара, а други между 402 хил. долара и 1.1 млн. долара са инвестирани във фондове на iShares и Vanguard, пише Barron’s. 

Нито една от инвестициите на Харис и Емхоф не е насочена към отделна компания или сектор. Такива евентуално може да има семейният тръст на име KDH/DCE Family Trust. Единственото, което се знае за него, е, че притежава между 50 и 100 хил. долара свободни парични средства.