Тълпа от разочаровани туристи се взира замислено през лабиринта от метални огради, наредени по река Сена. Катедралата Нотр Дам и други парижки съкровища остават дразнещо недостъпни пред тях.

“Не разполагаме с код”, казва жена от Мексико, гледайки към други хора, които разполагат с необходимия QR код за сигурност – пропуск с одобрителен звуков сигнал през полицейския пропускателен пункт.

Надолу по течението на реката, близо до Айфеловата кула, уморена двойка, която мъкне големи куфари, прави бавно обратен завой на претъпкания тротоар.

“Затворено е. Трябва да заобиколите”, са били информирани току-що от френски жандарм, който е посочил на юг.

Докато Париж се готви за уникалната си церемония по откриването на Олимпийските игри, която ще бъде на река Сена в петък вечерта, полицията и въоръжените сили на страната нанасят финалните щрихи на също толкова безпрецедентната операция по сигурността.

“Готови сме”, заяви доволно френският президент Еманюел Макрон, който изглежда необезпокоен от седмиците на политически сътресения, предизвикани от неговото решение да разпусне парламента.

Операцията по сигурността, с уговорката, че тази фраза не отговаря на мащабите ѝ, включва най-голямото мобилизиране на сили за сигурност в мирно време в историята на Франция, като до 75 000 полицаи, военни и наети охранители ще патрулират по улиците на Париж във всеки един момент.

Пътища и метростанции бяха затворени. В града за издигнати около 44 000 прегради. Вече се използва и сложна система от QR кодове за жителите и онези, които искат да получат достъп до река Сена и нейните острови, пише BBC.

Със сигурност има и проблеми и разочаровaние в града, който обикновено гъмжи от неограничен брой туристи.

“Малко съм притеснен. Никога не съм виждал такова спокойствие. 99% от клиентите ги няма”, казва сервитьорът Омар Бендала.

Френските власти обаче твърдят, че тези неудобства ще бъдат кратки (много от барикадите край Сена ще бъда премахнати след церемонията по откриването) и същото време ще си струват, тъй като светът ще получи зрелищно шоу в чест на историята и красотата на Париж.

“Не бих го описал като кошмар”, заяви генерал Лионел Катар. Той отговаря за координацията на действията на около 5 500 френски военни, които са изпратени в столицата.

Генерал Катар отчита “изключителните ” мащаби на дейността по сигурността на Олимпийските и Параолимпийските игри, но обяснява, че тя се е усъвършенствала от съществуващата преди това във Франция Операция Сентинел, която бе в отговор на поредицата смъртоносни атаки на ислямистки групировки и лица.

“Разполагаме с екипи за разминиране. Разолагаме с екипи с кучета. Имаме анти-дрон системи, радари и водолази, които патрулират по река Сена”, казва генерал Катар.

Решението да се премести оперативният щаб от покрайнините на Париж в близост до Айфеловата кула е базирано на съвет от британската полиция във връзка с опита им по време на Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

“Мисля, че техният щаб бе малко далеч от центъра на града. Те ни посъветваха да бъдем близо до политиците, които вземат решенията и до полицията”, заяви той.

Около 250 британски полицаи и 50 полицейски кучета ще бъдат във Франция в идните седмици, като някои от тях ще се присъединят към френските улични патрули в центъра на Париж. Те са сред 1 750-те чуждестранни полицаи от дузина държави, които участват в операцията, в това число Испания, Германия, Южна Корея и Катар.

“Очакваме близо половин милион британски граждани да посетят Олимпиадата. Това е първият случай, в който мобилизираме полицаи за голямо събитие в чужбина по този начин”, казва Мат Лоуланд, ръководител на Националния полицейски координационен център.

Между Франция и Великобритания има и пряко военно сътрудничество във връзка с анти-дрон технология, най-вече по време на церемонията на откриването.

Френски официални лица казват, че няма конкретни заплахи към игрите, но са загрижени основно от “военизирания тероризъм” от чужбина или във  Франция. Те също така са фокусирани върху риска от кибератаки, чиято мишена биха могли да са системите за билети за спортните събития или друга инфраструктура.

През последните месеци правителството демонстрира нарастващ гняв от нещо, за което смята, че е подкрепена от Кремъл онлайн кампания за всяване на преувеличени страхове относно сигурността и подготвеността на Франция за Олимпиадата.

Във вторник френската полиция арестува руски гражданин по подозрения, че подготвя дейности с цел „дестабилизация“ по време на игрите.

По-рано същия ден, в покрайнините на Париж, елитен отряд на френската полиция проведе още една репетиция за действия при ситуация със заложници в автобус. На фона на стрелба и силни експлозии, подразделението, което реагира и през 2015 г. на нападенията в зала Батаклан, „спасява“ цивилни граждани, блокирани в автобуса.

“Чувстваме се нетърпеливи. Прекарахме повече от две години в подготовка за Игрите. Да се надяваме, че няма да се наложи да действаме”, заяви командирът на подразделението Симон Рионде.