Група от 120 учени, инженери и академици призовават в отворено писмо организаторите на Олимпиадата в Париж да се откажат от Toyota Mirai като официално превозно средство на Игрите. Те смятат, че автомобилът, работещ на водород, подкопава екологичните качества на събитието.

Автомобилите, които са задвижват с водород, не отделят въглерод през ауспуха, но 96% от водорода на планетата все още се извлича от изкопаеми горива, като метан.

Това прави повечето коли, работещи с тази технология, много по-замърсяващи от хибридите или електромобилите и малко по-екологично чисти от традиционните автомобили с двигател с вътрешно горене.

Toyota доставя официалния автопарк на играта, който включва 500 автомобила Mirai и 10 туристически автобуса, работещи на водород, както и 1150 електромобила за превоз на спортистите. Компанията посочва, че колите й ще използват водород, получен от вода и органични вещества, генерирани от възобновяеми енергийни източници.

Но авторите на писмото продължават да се противопоставят на популяризирането на автомобила, тъй като в действителност потребителите, които купуват Mirai, почти сигурно ще го управляват с водород, получен от загряващи планетата изкопаеми горива.

Те посочват, че са загрижени от факта, че водородната кола на Toyota е научно несъответстваща на нулевите емисии и ще навреди на репутацията на Игрите през 2024 г. Сред подписалите писмото са учени и инженери от университета в Кеймбридж, Оксфордския университет и Университета на Колорадо.

„Ние настояваме да поискате от Toyota да замени Mirai с електрическа кола на батерии като официално превозно средство на Игрите.“

Организаторите на Олимпиадата в Париж се стремят да бъдат домакини на „най-екологичните Игри в историята“, надявайки се да намалят наполовина въглеродния отпечатък на голямото спортно събитие, в сравнение с 2010 г.

За да се случи това, ще се направи опит Олимпиадата да използва изцяло възобновяема енергия.

Критики към Toyota

Писмото е най-новата критика към Toyota, изправена пред отпор заради своята стратегия за декарбонизиране на превозни средства, която, според критиците, се фокусира твърде малко върху електромобилите. Леките автомобили и микробусите представляват около 10% от свързаното с енергията въглеродно замърсяване в света.

Най-големият производител на автомобили в света инвестира в електромобили, но се фокусира силно върху хибридите и plug-in хибридите. Освен това е един от няколкото големи производители, които залагат и на водородно задвижвани машини.

По-рано CNN съобщи, че компанията агресивно лобира пред правителствата по света, включително и в Съединените щати, да отложат постепенното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и да включат други видове автомобили, като хибриди, в плановете за декарбонизация.

„Смесицата от различни технологии в превозните средства на Олимпиадата отразява глобалната стратегия на Toyota, че е необходимо правилното решение за различни ситуации за декарбонизиране на транспорта, в зависимост от разнообразната енергийна наличност, инфраструктура и нужди на клиентите“.

От компанията добавят, че вярват, че автомобилите на водород ще играят роля в бъдещето на нулеви емисии, имайки предвид, че водородните превозни средства обикновено могат да работят по-дълго без зареждане.

Зареждането с гориво на автомобил, задвижван на водород, в момента е много по-бързо от презареждането на електромобил, въпреки че технологията за бързо зареждане се подобрява.

Toyota работи върху до 10 различни приложения на водорода в своите коли. Те включват леки автомобили и тежкотоварни превозни средства, камиони и автобуси, тъй като технологията с горивни клетки позволява разширен пробег и бързо зареждане с гориво.

Водородните превозни средства все още не са се наложили като популярен избор за потребителите и съществува много малка инфраструктура за зареждане с водород.

Зеленият водород - който се произвежда от електролиза на вода с помощта на възобновяема енергия, като вятърна и слънчева - все още не е достъпен за шофьорите и е малко вероятно скоро да се предлага, казват експерти.