Когато Париж за последно е домакин на летните Олимпийски игри преди 100 години, организаторите имали толкова голямо желание да съберат спортистите под един покрив, че построяват първото Олимпийско село.

Условията в него са спартански, като преобладават дървените постройки, а малко след игрите селото е разрушено.

Тази година Олимпиадата се завръща в Града на светлината век по-късно, но френските организатори този път правят нещо напълно различно. Като част от усилията си да превърнат Париж 2024 в “най-отговорните и устойчиви игри в историята,” те строят нещо, което е предназначено да продължи да съществува.

Getty Images 

“Селото е замислено като квартал, в който ще има живот и след това,” казва Джорджина Гренон, директор устойчивост на Париж 2024. “Олимпиадата просто го наема за няколко месеца.”

Вместо да отседнат в апартаменти, които са пригодени за тях, спортистите в Олимпийското село ще живеят в нещо, което след това ще се превърне място за работа или живот на други хора.

След края на Параолимпийските игри на 8 септември, селото, което се състои от 82 сгради ще, бъде превърнато в офис площи за 6 000 служители и апартаменти за още 6 000 души.

Надеждата е, че проектът ще предостави модел за облекчаване на жилищната криза във френската столица, където повишаващите се лихви, нарастващите цени и недостигът на предлагането направиха закупуването или наемането на жилище по-трудно от когато и да било. Търсенето на достъпни жилища е толкова напрегнато, че когато през миналата година на пазара се появи апартамент за отдаване под наем в Париж с площ от 10 кв. м. на цена от 610 евро на месец, той привлече цели 765 кандидати за по-малко от седмица.

Обектът за Олимпийското село е избран с надеждата, че ще съживи част от исторически бедните северни предградия на френската столица. Селото се намира на място където се пресичат три предградия – Сен-Дени, Сен-Уен и Ил-Сен-Дени, което е остров на река Сена. Организаторите казват, че след Олимпиадата, 32% от новите жилища в Сен-Дени и Сен-Уен, и 48% от тези в Ил-Сен-Дени, построени за игрите, ще бъдат заделени за обществени жилища.

Съществува обаче риск настоящите жителите на тези квартали да останат извън пазара. Подобни обещания за изграждането на достъпни жилища в източен Лондон имаше и преди Олимпиадата през 2012 г., но тези до голяма степен не бяха изпълнени. През 2022 г. от BBC установяват, че от 9-те хиляди жилища, построени в Олимпийския парк, по-малко от 200 са се предлагали с най-ниските нива на наеми.

Това е една огромна тестова лаборатория

Подобно на самите олимпийски игри, които организаторите твърдят, че ще използват 100% възобновяема енергия, всичко, построено за селото е направено с мисъл за устойчивостта. За да минимизират строителството, организаторите временно или за постоянно оборудват няколко структури в обекта, в това число стара електрическа фабрика, която е превърната в “център за живущите.” Те също така са наели съществуващи филмови студиа в района, които ще бъдат използвани като тренировъчни съоръжения от спортистите вместо да строят нови, както се е случвали на някои Олимпиади.

При построяването на новите сгради са използвани дървесни и рециклирани материали, както и процеси, които според Гренон са намалили въглеродния отпечатък на проекта с 30% на кв. м.

Една трета от всички покриви са оборудвани със слънчеви панели, докато други около 30% имат градини, които целят да намалят температурите в сградите, казва Гренон. Между сградите пък са оставени дълги, прави пространства към Сена с цел формирането на вятърни тунели, които пренасят свежия въздух близо до реката колкото се може по-навътре. Температурите през това лято се очаква да бъдат по-високи от обикновеното, според френската метеорологична служба, като има опасения, че това може да застраши безопасността на спортистите.

Самите сгради не са единственото нещо, което се използва повторно.

В селото ще има около 3 000 апартамента с онбо 14 250 легла, направени от рециклируеми материали, подобни на тези, които бяха използвани в Токио. Матраците са произведени от рециклирани материали, а твърдостта им може да бъде регулирана чрез обръщането им. Столовете са направени от картон което означава, че лесно могат да бъдат рециклирани след Олимпиадата.

Getty Images

В цялото село организаторите прилагат редица експерименти, за да установят дали нови технологии и строителни методи са приложими в реалния свят.

“Това е една огромна тестова лаборатория,” казва Гренон.

Един от тротоарите е направен от мидени черупки. На теория, тези мидени черупки трябва да абсорбират дъждовната вода. В горещи дни абсорбираната вода би трябвало да се изпарява и да помага на минувачите да се охлаждат.

Getty Images 

В главната част на селото има пет експериментални въздушни филтри на открито. Тези гигантски кули, наподобяващи НЛО, са проектирани така че да изсмукват замърсения въздух и да филтрират опасните частици. Съоръжението може да пречиства 95% от въздуха от всички размери прахови частици,” казва пред CNN неговият създател Джером Джакомони. Петте устройства могат да пречистват еквивалента на обема на 40 басейна с олимпийски размери на час като ползват много малко електроенергия, казва Джакомони.

Без климатици 

Най-внимателно следената иновация вероятно ще бъде геотермалната охладителна система, тъй като спортистите в Париж може да се сблъскат със същите горещини и влажност като на игрите в Токио преди три години.

Приземните етажи на някои от сградите в Олимпийското село са оборудвани с традиционни климатици, защото след Олимпиадата ще бъдат превърнати в магазини, докато апартаментите на спортистите ще използват геотермално охлаждане вместо климатици.

Тази система използва вода, която е охладена до 4 градуса по Целзий от кладенци с дълбочина до 70 метра под земята в намираща се наблизо геотермална централа и ще я транспортира по тръби под пода на всеки апартамент. Тази студена вода би трябвало да може да охлажда сградата с 6 до 10 градуса по Целзий в сравнение с температурата навън, според Лоран Мишо, директор на Олимпийското и Параолимпийското село в Париж. Системата ще бъде контролирана на ниво сграда, но всеки апартамент разполага с термостат, който позволява повишаване или понижаване на температурата с 2 градуса по Целзий. Системата също така ще може да затопля жилищата през зимата.

Getty Images 

Селото ще предлага на делегациите, които са притеснени от ефективността на системата по време на горещи вълни, възможност да наемат идивидуални жилища с климатици.

На журналистически въпрос относно липсата на климатизация в Олимпийското село през март, кметът на Париж Ан Идалго заяви, че селото “е проектирано така че да се избегне необходимостта от климатици дори и при много високи температури.”

“Ние сме на ръба на пропастта. Всички, в това число и спортистите, трябва да са наясно с това,” каза Идалго. “Трябва да се доверим на учените, когато ни помагат да строим сгради по един трезв начин, който ни позволява да се справяме без климатици.”