Крал Чарлз III бе поддръжник на природозащитни каузи много преди да се възкачи на британския престол. Съвсем уместно, по време на първата пълна година от управлението му, британската монархия въведе редица мерки за борба със своите увеличаващи се въглеродни емисии.

Според последните данни от Кралското семейство, които бяха публикувани тази седмица, вече е започнала работа по обновяването на захранваните с газ фенери в Бъкингамския дворец, така че те да използват електричество, а замъкът Уиндзор, където сключиха брак принц Хари и Меган през 2018 г., е бил оборудван за първи път със слънчеви панели на покрива.

Двата автомобила Bentley на краля ще бъдат модифицирани в следващата година, така че да използват биогориво, според британското издание PA Media. Кралското семейство в крайна сметка планира да премине към “почти изцяло електрически” автопарк, без да се посочва крайна дата за това.

Това дали биогоривата, които се използват при автомобилите, намаляват въглеродните емисии, е спорно и зависи от много фактори, в това число и от техния източник. Някои проучвания показват, че отглеждането на култури за горива може да генерира повече въглерод от шофирането на кола на бензин.

Според финансовите отчети на Кралското семейство, то ще използва частично и устойчиво авиационно гориво (SAF) за два нови хеликоптера. Те ще позволяват на Кралското семейство да изпълнява своите ангажименти в “отдалечени региони на Великобритания, които иначе не са лесно обслужвани” от други форми на транспорт.

SAF има по-малък въглероден отпечатък от изкопаемите горива, защото се произвежда от отпадъчни продукти, въглеродът от които въглеродът вече е бил изпуснат или от растения, които абсорбират въглероден диоксид, докато растат.

Дългият списък с екологични усилия на Чарлз през години включва предложение за инсталирането на около 2 000 соларни панела в имението Сандрингам.

Това е амбициозен план, който, ако бъде реализиран, ще генерира достатъчно електроенергия, за да задоволява “настоящите и бъдещите енергийни нужди” на кралската резиденция, която е разположена на площ от 20 000 акра.

Сандрингам е частният дом на четири поколения британски монарси от 1862 г. Това също така е мястото, където Кралското семейство обикновено се събира за Коледа.

Публикуваните тази седмица документи показват, че въглеродните емисии на Кралското семейство са нараснали с 4% през финансовата 2023-24 г. до 5 994 тона.

Отделно, документите показват, че сумата, която монархията е получила от британските данъкоплатци, известна като Суверенния грант, възлиза на 86.3 млн. паунда (111 млн. долара) за 2023-24 г. и е същата както в предходната година финансова година. По-голяма част от тези пари се използва за поддръжката на кралските имоти и за плащането на заплати на служителите на Кралското семейство.

Съгласно споразумение, което датира от 1760 г., монархията предава цялата печалба на Crown Estate, компанията управляваща публичната недвижимата собственост на британската корона, на британското правителство в замяна на Суверенния грант.

Печалбата на Crown Estate скача до рекордните 1.1 млрд. паунда (1.4 млрд. долара) за финансовата 2023-24 г., подпомогната от приходите от офшорни вятърни паркове.