Джеф Безос вече не е вторият най-богат човек в света, след като беше изместен от индийския индустриалец Гаутам Адани.

Състоянието на Адани вече се оценява на 147 млрд. долара, като той изпреварва с малко основателя на Amazon, според класацията на милиардерите на Bloomberg.

През февруари Адани, който е основател и председател на Adani Group, се превърна в най-богатия човек в Азия, изпреварвайки своя сънародник Мукеш Амбани. Адани се присъедини към клуба на хората със състояние от над 100 млрд. долара през април, когато богатството му се увеличи до 122 млрд. долара, като тогава изпревари Уорън Бъфет и Лари Пейдж в класацията.

В последните месеци той също така задмина по богатство Бил Гейтс и Бернар Арно.Състоянието на Адани се е увеличило със 70 млрд. долара от началото на годината. 

След като прекъсва обучението си в университета Гуджарат, където изучавал търговия, Адани става сортировач на диаманти в Мумбай, информира Business Today.

Впоследствие той ръководи компанията за пластмасови изделия на своя брат, помагайки му да внася PVC, а през 1988 г. основава флагмана на Adani Group - Adani Enterprises.

Освен успешния си бизнес, Адани оцелява в две опасни ситуации през своя живот.

Той твърди, че десет години след основаването на Adani Enterprises той и неговият придружител Шантилал Пател са отвлечени от група мъже през 1998 г. Част от мъжете са оправдани през 2005 г. поради липса на доказателства. Times Now информира, че други двама мъже са оправдани през 2018 г., защото прокуратурата не намира връзка между тях и отвличането на Адани.

Адани също така попада в епицентъра на терористична атака в Мумбай през 2008 г., когато група въоръжени мъже завземат хотел Тадж Махал, докато той се хранел в ресторанта на хотела. Той успява да се скрие в мазето.

Сега Адани притежава най-голямото търговско пристанище в Индия, както и мажоритарен дял в летището в Мумбай. Adani Group включва седем публични компании, в това число Adani Green Energy Ltd и Adani Total Gas Ltd. Към 16 септември пазарната капитализация на Adani Group се оценява на над 258.44 млрд. долара.

В класацията на милиардерите Адани изостава единствено след основателя на Tesla Илон Мъск, чието състояние възлиза на 264 млрд. долара.