Nestlé отчита органичен ръст на продажбите от 2,1% за първото полугодие на 2024 година. Продажбите на групата в България растат със 7.9 на сто, съобщават от компанията.  

Реалният вътрешен ръст (RIG) е 0.1%, укрепвайки се през второто тримесечие до 2.2%, с широкообхватно подобрение в географски области и категории. Ценообразуването е 2%, забавяйки се до 0.6% през второто тримесечие, до голяма степен отразявайки висока база за сравнение през 2023 г. и увеличени инвестиции за растеж. 

По география органичният растеж се движи от Европа и нововъзникващите пазари. На развитите пазари органичният ръст е 1%, дължащ се от по-високите цени, които компенсират отрицателния ръст в обема. В нововъзникващите пазари органичният ръст е 3,.%, движен от ценообразуването, с почти нулев ръст на обема.

"Положителният реален вътрешен ръст се завръща. През второто тримесечие постигнахме подобрен ръст на продажбите както в обем, така и в по-добър микс в цялата група. Nestlé Health Science се възстановява според плана и се очаква силно второ полугодие. Гледайки напред към остатъка от годината, ние ще продължим да стимулираме реалния вътрешен ръст (RIG), като стартираме иновации, които са насочени към потребителските тенденции и развиваме нашите големи емблематични марки. В същото време видяхме, че цените падат по-бързо от очакваното. Ето защо считаме за разумно да актуализираме нашите насоки за годината, като сега се очаква органичният ръст на продажбите да бъде най-малко 3%“, коментира главният изпълнителен директор на  Nestlé Марк Шнайдер. 

dbr.bg-image

  • Кафето допринася с най-големия органичен ръст, подкрепен от трите водещи световни марки на компанията - Nescafé, Nespresso и Starbucks.
  • PetCare постига среден едноцифрен ръст, воден от продължаващата инерция за научно обосновани първокласни марки, Purina Pro Plan, Fancy Feast и Purina ONE .
  • Продажбите на шоколадови изделия нарастват с висок едноцифрен темп, водени от KitKat и ключови местни марки.
  • Водата осигурява среден едноцифрен ръст, подкрепен от продължаващата инерция за S.Pellegrino и отскок в Perrier.
  • Продажбите на храни за кърмачета нараснаха с нисък едноцифрен темп, въз основа на продължаващата инерция за NAN, Lactogen и олигозахариди от човешкото мляко (HMO).
  • Ръстът в Nestlé Health Science става положителен с подобрения в продажбите в повечето сегменти през второто тримесечие. Планът за интеграция е напълно в ход.
  • Млечните продукти останаха с почти непроменен ръст, тъй като кулинарните решения за млечни продукти постигнаха стабилен растеж, компенсирайки спада в продажбите на сметаната за кафе сухото мляко.
  • В кулинарната група Maggi постига стабилен растеж, който е компенсиран от замразената храна в Северна Америка.

По канали органичният ръст на продажбите на дребно е 2%. Продажбите от електронната търговия са нараснали с 10.6%, достигайки 18.2% от общите продажби на компанията. 

Органичният ръст на каналите извън дома е 3,8%.

Продажбите на дялове също са повлияли на продажбите през първото полугодие с -0,4%, като до голяма степен са свързани със създаването на съвместно предприятие с PAI Partners за бизнеса на Nestlé със замразена пица в Европа. 

Разликите във валутните курсове водят до намелние на продажбите с 4.4%. 

Общите отчетени продажби са намалели с 2.7% до 45 милиарда швейцарски франка.

Прогнозата за цялата 2024 г. е актуализирана, като Nestle очаква органичен ръст на продажбите от поне 3%. Основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да се увеличи със среден едноцифрен темп. Очаква се насоката за маржа на оперативната печалба за основна търговска дейност да остане непроменен - с умерено увеличение.

"Отбелязването на 30-годишнината на Нестле в България в края на първото полугодие на 2024 г. идва заедно с приключването на всички наши планове и действия, за да постигнем добър и стабилен резултат от 7.9% органичен ръст. Истинската сила за добро в екипът на Нестле е двигателят на това постижение. Оставаме фокусирани върху предоставянето на оперативния Нестле модел, фокус върху нашите социални ангажименти и продължаваме да подкрепяме социални групи в нужда“, коментира Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

В първото полугодие на 2024 г., в което компанията отбеляза своята 30-годишнина на българския пазар, Нестле България отчита стабилен вътрешен ръст от 7,9%.