С цена от над 160 000 долара годишно, Институт ауф дем Розенберг в Санкт Гален, Швейцария, може би е един от най-скъпите пансиони в света. Така че е съвсем уместно учениците там да бъдат обучавани за парите.

Вместо обаче да се фокусират върху основни принципи на бюджетирането и управляването на кредити, в часовете по финанси в елитната швейцарска институция се разглеждат теми като създаване на богатство, филантропия, семеен бизнес и управление на наследяването.

“Възможността да обучаваме тези бъдещи лидери ни дава привилегията да създаваме пионерски концепции за курсове,” казва пред CNBC Бернхард Гадеман, президент на училището. “Всеки трябва да е запознат с лихвите, инфлацията, инвестиционните портфейли — никой не преподава това.”

По един от най-популярните предмети, който разглежда създаване на богатство и финанси, учениците управляват хипотетичен инвестиционен портфейл на стойност 1 млн. долара и представят избора си на акции пред предполагаем борд на директоре на компания за управление на семейни активи.

Дискусиите в класната стая, за учениците на възраст между 12 и 18 г., покриват различни класове активи, съотношението риск/печалба и силата на сложната лихва.

"Прекалено често, тези теми не намират място в традиционна учебна програма, защото са считани за “неакадемични”" казва Гадеман. Въпреки това, тези идеи се препокриват със същите концепции, които се преподават по математика и биология, както и по други предмети.

“Наистина важно е да се разбере динамиката, последиците и защо това е уместно – защото засяга всеки аспект от ежедневието ви,” казва Гадеман. “Всичките тези неща са взаимосвързани и създаването на богатство не трябва да бъде пренебрегвано.”

“Да не се предлага на учениците подобна информация всъщност е кражба на тяхната възможност да бъдат успели”, допълва той.

Доживотните ползи от финансовото обучение

Повечето ученици нямат достъп до подобен тип обучение, но все повече училища в САЩ обръщат внимание на финансовата грамотност, пише CNBC.

Проучвания показват, че завършването на курс по финансово образование в гимназията наистина се отплаща.

Всъщност, доживотната полза от изучаването на лични финанси в продължение на един семестър се равнява приблизително на 100 000 долара на студент, според доклад на консултантската компания Tyton Partners и Next Gen.

По-голяма част от тази финансова стойност идва от научаването на това как да се избягват задължения по кредитни карти с високи лихви и използването на по-добрите кредитни резултати за получаването на преференциални лихвени проценти за ключови разходи, като застраховки, заеми за кола и ипотеки, казва Том Ранцета, съосновател и главен изпълнителен директор на Next Gen.

Въпреки това, нещото, от което най-често се интересуват учениците, е инвестирането. “Учениците са особено въодушевени, когато ги питате за натрупването на богатство и постигането на статут на милионер”, казва Янели Еспинал, директор образователни дейности в Next Gen.

В резултат на това, преподаватели и училища започват да дават приоритет на тези уроци, защото при тях учениците демонстрираt най-голяма ангажираност измежду всички теми, свързани с личните финанси, казва Еспинал.

Въпреки това, “когато преподавате инвестиции, се фокусирайте в дългосрочен план,” съветва Еспинал. Бюджетирането, банкирането, плащането на висше образование, данъци, управление на кредити и психологията на парите са също толкова важни, казва тя.

“Да не оставяме финансовото обучение на TikTok”, допълва Еспинал.

Много изследвания също така показват, че има силна връзка между финансовата грамотност и финансовото благосъстояние.

Студенти, които е трябвало да изучават лични финанси от ранна възраст, е по-вероятно да се възползват от безвъзмездна помощ и нисколихвени заеми, когато става въпрос за заплащане на висшето им образование, според доклад от 2018 г.

Нещо повече, студентите, които са преминали курс по финансова грамотност, имат по-добри средни кредитни резултати и по-ниски нива на просрочие по задълженията си като млади възрастни, според проучване от 2016 г.

Освен това, проучване на Brookings Institution от 2018 г. установява, че финансовата грамотност при тийнейджърите е положително свързана с натрупването на активи и нетното състояние до 25-годишна възраст.

Сред възрастните, онези с по-голяма финансова грамотност свързват по-лесно двата края, като при тях също така е по-вероятно да погасяват вноските по кредитите си напълно и навреме и по-малко вероятно да бъдат ограничавани от задължения или да изпитват финансови затруднения.