Най-новият Chevrolet Corvette на General Motors (GM) ще бъде най-мощната версия на американския спортен автомобил произвеждана някога.

Базираният в Детройт автопроизводител обяви, че Chevy Corvette ZR1 модел 2025 г. ще разполага с 5.5-литров V8 двигател с двоен турбокомпресор и максимална мощност от 1 000 конски сили, което нарежда Corvette сред суперавтомобилите, някои от които струват стотици хиляди долари.

“Това нещо дърпа като товарен влак”, заяви Тадж Джъктър, главен инженер на Corvette от 2006г., по време на представянето. “Очакваме тази кола да бъде най-бързата, която някога сме създавали и то с голяма разлика от всички предишни”.

Предишният най-мощен Corvette бе последната версия ZR1 на GM за модела от 2019 г. Тя бе с максимална мощност от 755 конски сили, а автомобилът бе оборудван с 6.2-литров V8 двигател с турбокомпресор.

Джъктър заяви, че новият ZR1 с лекота ще развива по-висока максимална скорост от предишната върхова скорост на Corvette от 340 км/ч.

От GM информираха, че цените за Corvette ZR1 2025 г., в това число и за допълнителния пакет “ZTK”, ще бъдат обвени с наближаването на началото на производството на модела през следващата година. Началната цена на Corvette ZR1 от 2019 г. бе 121 000 долара.

ZR1 се пръсъединява към това, което GM нарича “Семейството на Corvette”, в което влизат още моделът Corvette Stingray, чиято цена започва от 70 000 долара, хибридният E-Ray и струващия близо 112 000 долара пистов модел Z06.

Преди време от GM потвърдиха, че ще има и изцяло електрически модел Corvette, без обаче да предоставят времева рамка за появата му на пазара. От няколко години се обмисля и SUV модел Corvette.

Анализатори от Уолстрийт са казвали, че GM би могла да се възползва по-добре от марката Corvette като разшири броя на моделите и до известна степен и продажбите. В края на 2019 г. анализаторът от Morgan Stanley Адам Джонас заяви, че подмарката Corvette би могла да струва между 7 и 12 млрд. долара.

Продажбите на Chevrolet Corvette възлизат на близо 34 500 автомобила във всяка от последните две години. Средната цена на продаваните автомобили Corvette е около 106 000 долара.

Очаква се тя да продължи да се покачва с представянето на ZR1 и ръста в продажбите на пистовия Z06, чийто купувачи са част от домакинства със средни доходи в размер на 311 000 долара.

Допълнителните продажби на хибридния Corvette, чиято цена започва от около 105 000 долара, също би трябвало да повишат приходите на марката. От GM планират да увеличат производството на модела E-Ray от 2-3% от общия производствен капацитет в момента до 10%.