Първият “електрически” Corvette на General Motors ще излезе на пазара по-късно през годината с базова цена от над 104 000 долара, обявиха от компанията.

Автомобилът ще бъде със задвижване на всички колела, което се случва за първи път при емблематичната американска спортна кола.

От GM заявиха, че моделът E-Ray ще представлява най-бързия Corvette в масово производство в историята. Автомобилът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.5 секунди и ще изминава четвърт миля (0.4 км.) за 10.5 секунди, което е сходен резултат с този на някои суперавтомобили и на настоящия модел Corvette Z06.

Очаква се и изцяло електрическа версия на Corvette, но от GM не са обявили кога ще се случи това. От автопроизводителя посочиха преди време, че планират да предлагат ексклузивно изцяло електрически автомобили до 2035 г.

Хибридната система на E-Ray включва електромотор на предната ос, който осигурява 160 допълнителни конски сили и 169 Нютон метра въртящ момент. Това осигурява по-бързо потегляне от традиционния двигател с вътрешно горене.

Общо E-Ray ще разполага с 655 конски сили от електромотора и бензиновия си двигател V-8. Моделът ще се предлага като купе и кабриолет.

GM

E-Ray се очаква да бъде единственият хибриден модел на GM, когато излезе на пазара, тъй като през годините компанията спря производството на някои свои хибридни модели, за да се концентрира върху изцяло електрическите коли и пикапи.

Цената на купе версията на E-Ray ще започва от 104 295 долара, след която ще бъде пусната и кабриолет версия с базова цена от 111 295 долара. Цената е малко по-ниска от тази на модела Corvette Z06 (106 695 долара).

E-Ray се очаква да бъде един от осемте нови или с променен дизайн модели на Chevrolet през 2023 г. Сред другите са изцяло електрически версии на пикапа Silverado и на кросоувър моделите Equinox и Blazer, както и бензиновите Colorado и Trax.