Компанията за видеоигри Epic Games обяви, че популярната ѝ игра "Fortnite" скоро ще се завърне на устройствата с операционната система iOS на Apple в Европейския съюз (ЕС) след продължилата дълго съдебна битка с производителя на iPhone.

Epic се опитва да разшири разпространението на своите игри отвъд официалните магазини за приложения на компаниите за смартфони, противопоставяйки се на големите комисиони върху покупките в игрите и на това, че потребителите са ограничени до изтеглянето на приложения от конкретни магазини.

От компанията също така обявиха, че нейните видеоигри ще напуснат Samsung Galaxy Store като протест срещу решението на производителя на смартфони да блокира страничното зареждане по подразбиране или инсталирането на приложения на устройствата с Android извън неговия магазин, определяйки го като "антиконкурентно".

По същата линия, от Epic заявиха, че мобилните ѝ игри вече ще бъдат част от AltStore в iOS в ЕС. AltStore е магазин на трета страна, който позволява странично зареждане на приложения.

От Epic също така ще обявят поддръжка за още най-малко два други магазина на трети страни, казаха от компанията.

Epic Games Store също ще бъде достъпен на устройствата с Android по света и на тези с iOS в ЕС. От компанията обаче не посочиха дата за това.

От Apple одобриха магазина приложението на Epic Games за устройства iPhone и iPad в Европа по-рано този месец, след като Epic ескалира спора си с технологичния гигант.

Призводителят на iPhone също така е подложен на сериозен контрол относно практиките си в App Store, като регулаторните органи в ЕС обвиниха компанията през миналия месец, че нарушава правилата на Закона за цифровите услуги в ЕС.