Кралство Бутан отваря отново за туристи от петък, но със сериозно увеличение на дневния туристически данък.

Преди страната да затвори границите си през март 2020 г. - като реакция срещу пандемията от COVID-19, посетителите на Бутан трябваше да плащат минимален дневен пакет от 200-250 долара в зависимост от времето, по което посещават страната.

Тази сума често включваше хотел, храна, транспорт и разходи за екскурзовод, както и задължителната Такса за устойчиво развитие в размер на 65 долара.

В края на юни обаче Бутан прие законодателни промени, с които минималният дневен пакет се елиминира в полза на увеличение на таксата за устойчиво развитие от 65 на 200 долара на човек на ден.

Разходите за пътуването, за хотели и храна, например, не се покриват от тази такса.

Страната предоставя отстъпка от таксата за семейства, казва пред CNBC Раджу Рай, главен изпълнителен директор на Heavenly Bhutan Travels.

“Таксата е на 50% за деца на възраст между 6 и 12 години, а от нея са освободени децата до 5-годишна възраст”.

Бутан и поддръжниците на новите промени твърдят, че този ход е в унисон с целта на страната да привлича туризъм, който носи “висока стойност и е в малки обеми”.

За да посетят страната, туристите трябва да “направят активен принос към икономическото, социалното и културното развитие на Бутан,” според уебсайта на Съвета по туризма на Бутан.

Събираните такси ще се използват за подобряване на инфраструктурата, обучение на служители в туристическата индустрия, съхранение на културни традиции, защита на околната среда и създаването на работни места.

Туристите също ще се облагодетелстват от увеличените такси, според Съвета по туризма. Стандартите и сертификациите на хотелите и туроператорите ще бъдат ревизирани, което ще подобри изживяването на пътуващите, според съвета. Освен това, туристите ще разполагат с по-голяма гъвкавост при планирането и резервирането на своите пътувания.

От Съвета по туризма отбелязват, че минималният дневен пакет е имал своите ограничения, тъй като туристите, например, е трябвало често да избират от пакетни обиколки, предлагани от туроператори. Премахването им позволява да ангажират директно избраните от тях доставчици на услуги и да плащат съобразно това. 

Екскурзоводите вече не са задължителни за всички пътувания, но се изисква да придружават туристите, които ще осъщестяват планиски преходи или ще пътуват отвъд градовете Тимпу и Паро.

Критиците на новите промени твърдят, че увеличаването на туристическата такса от страна на Бутан е “елитистко” и още повече затваря вратата на хората с ограничен бюджет, които мечтаят да посетят страната.  

Засега увеличената такса няма да засяга индийските туристи, които преди пандемията съставляваха около 73% от всички посетители на Бутан.

Това обаче може също да се промени. Таксата от 15 долара, която те плащат, ще остане в сила за период от две години, но от Съвета по туризма отбелязаха, че на по-късен етап тя ще бъде преразгледана.