Компаниите по света занижават прогнозите си за продажбите и печалбата за цялата година, след като по-високите лихви и слабата китайска икономика се отразиха на потребителските нагласи в световен мащаб, отнемайки от блясъка на ръста в печалбите през миналото тримесечие.

Редица популярни компании разочароваха инвеститорите, в това число McDonald's, автопроизводителите Nissan и Tesla и гигантите в сферата на потребителските стоки Nestle и Unilever. След като близо 40% от щатските и европейските публични компании обявиха резултатите си, печалбите отговарят приблизително на очакванията. След силното представяне на фондовите пазари по света обаче, „отговарят приблизително на очакванията“ изглежда като разочарование.

"Много разнопосочен отчетен сезон до момента по отношение на резултатите", казва пред Reuters Брайън Мълбери, портфейлен мениджър в Zacks Investment Management. "Започва да виждаме натиска, който средата с по-високи лихви за по-дълъг период от време оказва върху компаниите и тяхната способност да продължат да стимулират ръст на печалбите и приходите".

Отчетният сезон ще бъде раздвижен тази седмица от глобалните технологични гиганти, в това число Apple, Microsoft и Samsung Electronics, японския автопроизводител Toyota Motor, петролните титани Exxon Mobil и Shell и европейските компании за потребителски стоки L'Oreal и Adidas.

Компаниите по света се съсредоточиха върху две неща, които се отразяват на печалбите им – по-високите лихви, които свиват потребителските разходи и слабото представяне на китайската икономика, която е втората най-голяма в света.

McDonald's обяви първия спад в продажбите си от 13 тримесечие насам, изтъквайки като една от причините слабата китайска икономика. Компании, сред които Unilever, Visa и Aston Martin, също отбелязаха слабото представяне на китайската икономика, а анализатори предупредиха, че търсенето в гиганта от Азия е малко вероятно да смени посоката, докато продължителният имотен спад и несигурността около заетостта са надвиснали над потребителите.

"Китайските потребители не желаят да харчат, защото се страхуват от бъдещето", казва Щефан-Гюнтер Баукнехт, портфейлен мендижър в DWS. Докато икономическият растеж в Китай не се подобри, страната ще бъде "най-слабият от големите региони или поне най-изоставащият от очакванията", казва той.

Печалбите на акция в САЩ за момента нарастват с близо 12% на годишна база, което е най-силното тримесечие за последните 10, според данни на LSEG. Печалбите бележат ръст от 4% в Европа, според Bank of America Securities, като са малко по-големи от пазарните очаквания, а за Европа това е първият положителен растеж от 2022 г.

По-слабите потребителски разходи се отчитат във всички индустриални сектори, а занижаванията на прогнозите се увеличиха, казват от борсовия посредник. Щатски компании са занижили прогнозите си за печалбите за третото тримесечие до 7.3% ръст на годишна база в сравнение с 8.6% в началото на юли, според данни на LSEG.

"Резултатите за второто тримесечие като цяло са прилични, но отчетният сезон изплаши пазарите относно признаците за напрежение при потребителите," казват анализатори на Bank of America.

Nestle и Unilever обявиха ръст на печалбите за първото полугодие под очакванията. Песимизмът сред компании от двете най-големи икономики в еврозоната се засилва, което поражда опасения относно слабото възстановяване на Блока.

"Потребителите демонстрират поведение, насочено към търсенето на стойност. Има натиск, най-вече при хората с ниски доходи," заяви главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер.

Автопроизводителите се сблъскват с трудности в САЩ, където големите стокови запаси и логистичните проблеми се отразиха на печалбите на Ford Motor, Stellantis и Nissan. Лидерът при електромобилите Tesla разочарова инвеститорите със своите резултати, а мнозина считат стойността компанията за силно надценена на фона на забавящите се продажби на електромобили.

Компанията за батерии за електромобили LG Energy Solution, която доставя продукти за Tesla и Hyundai Motor, прогнозира че приходите ѝ ще паднат с над 20% тази година заради по-голямо от очакваното забавяне при търсенето на електромобили. По-големият ѝ конкурент, китайската CATL, отчете 13% спад в приходите за второто тримесечие.

Положителните резултати

Не всички новини около финансовите резултати на компаниите са лоши. Ръстът на приходите на компанията майка на Google, Alphabet, в сферата на облачните технологии вещае добро представяне и при другите технологични гиганти. Резултатите на промишления коннгломерат 3M оскъпиха акциите на компанията до двегодишен връх. General Motors и фармацевтичният гигант Johnson & Johnson обявиха силни резултати, а банковият гигант JP Morgan отчете рекордна печалба.

Азиатските производители на чипове вече са по-благоприятно настроени в очакванията си за търсенето, докато се облагодетелстват от глобалния бум в сферата на изкуствения интелект (AI).

Въпреки оптимистичните прогнози, акциите на водещи азиатски производители на чипове са поставени под натиск да не изостават от засилващите се очаквания. Това може да се види и в представянето на AI лидера Nvidia, чиято пазарна стойност премина нивото от 3 трлн. долара по-рано през година преди да се свие през лятото.

“Очакванията на инвеститорите са толкова високи, че може да бъде трудно да бъда оправдани, а в краткосрочен план, цената на акциите може да не нараства с толкова много," казва Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities.

Борсовият индекс MSCI International нараства с 11% от началото на годината, като достигна връх по-рано през месеца преди да стане обект на разпродажби, отчасти заради надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да понижава лихвите, след като други централни банки вече предприеха подобни ходове.

"Докато по-ниските лихви остават популярното виждане, анализаторите е малко вероятно да занижат цялостните си очаквания за печалбите за следващата година", казва Рик Меклър, партньор в Cherry Lane Investments.