Главният изпълнителен директор на щатската авиокомпания Delta Air Lines Ед Бастиан заяви, че мащабният IT срив през юли, който блокира хиляди пътници, ще струва на компанията 500 млн. долара.

Превозвачът отмени над 4 000 полета след срива, причинен от неуспешен софтуерен ъпдейт на CrowdStrike, който извади от строя хиляди устройства с операционна система Microsoft по света.

Други авиокомпании успяха да се възстановят по-бързо, докато нарушената работа на Delta и реакциите на клиентите на компанията доведоха до разследване от страна на министерството на транспорта на САЩ.

Бастиян заяви пред CNBC, че превозвачът „няма избор“ и ще потърси обезщетение заради прекъсванията на работата си.

Прекъсването на полетите бе рядко срещан срив за превозвача, който се рекламира като първокласна авиокомпания с високи резултати по отношение на рентабилността и точността.

От CrowdStrike засега не са отправили предложение за оказване на финансова помощ на Delta, заяви Бастиан, осен че са предложили безплатна консултация за това как авиокомпанията да се справи с последиците от срива.

В началото на седмицата Delta нае видния адвокат Дейвид Бойс, за да търси обезщетение от CrowdStrike и Microsoft. Бойс е известен с това, че представляваше правителството на САЩ по популярното антитръстово дело срещу Microsoft.