Uber и BYD обявиха, че водачите в платформата за споделени пътувания ще могат да получават цени и да сключват договори за финансиране на покупка на електромобили на китайската компания, като сделката първоначално ще обхваща Европа и Латинска Америка.

Двете компании също така ще разработват “автономни автомобили” за платформата на Uber, според прессъобщението.

Многогодишното стратегическо партньорство, което според двете компании може да доведе до използването на 100 000 автомобила на BYD от страна на Uber, бе сключено въпреки че през тази година ЕС последва САЩ и увеличи митата върху вноса на китайски електромобили.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи заяви: 

“Tова е най-голямото глобално споразумение по рода си i ние сме въодушевени, че това партньорство ще осигури ползи за водачите, клиентите и градовете”.

Базираната в Шънджън BYD се превърна във водещ играч на китайския пазар на електромобили, като изпреварва Tesla по производството в две поредни години и засилва разрастването на дейността си в чужбина, в това число инвестирайки и в заводи извън Китай.

“Uber и BYD имат ангажимент за иновации насочени към по-чист и по-зелен свят и аз съм въодушевен да работим заедно за постигането на това бъдеще”, заяви Чуанфу Уанг, председател и президент на BYD.

Двете компании планират да разширят сътрудничеството си, така че то да покрива Близкия изток, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Миналата година BYD е изнесла над 240 000 автомобила в 70 държави. Компанията си е поставила за цел да увеличи над два пъти износа през тази година.

В прессъобщението не се посочва за кои модели става въпрос, но в него бе включена снимка на три автомобила: седановият BYD, и SUV моделите Seal U и Atto 3. И трите модела се продават на европейския уебсайт на BYD.

BYD и Didi

През 2020 г. BYD създаде електромобил на име D1 за китайската компания за споделени пътувания Didi. Миналото лято BYD обяви, че 300 от електромобилите D1 са пристигнали в Бразилия за местното подразделение на Didi 99.

Didi придоби дейността на Uber в Китай през 2016 г. за 35 млрд. долара. Китайската компания за споделени пътувания листна акциите си за търговия в САЩ през 2021 г., но бе принудена да се отпише от борсата по-малко от година по-късно на фона на засиления регулаторен контрол.

Didi обяви през май 2023 г., че създава съвместно дружество с GAC за масово производство на електрически роботаксита.

Говорител на BYD пък заяви през април, че изцяло автономното управление е “на практика невъзможно” и че технологията ще намери по-добро приложение в производството.