Китайският концерн BYD договори инвестиция от 1 милиард долара за изграждане на завод за електрически превозни средства в Турция, съобщава Financial Times.

Най-големият производител на автомобили в Китай се стреми да увеличи производството си в Европа и да продължи експанзията си в чужбина.

Заводът ще може да произвежда по 150 000 автомобила годишно и ще включва център за изследвания и развитие, според информацията от турското правителство. Очаква се производството да започне в края на 2026 г. и да създаде около 5000 работни места.

BYD - вторият по големина производител на електромобили в света след Tesla, се стреми да навлезе на големия пазар на Европейския съюз в момент, в който Брюксел ограничава вноса на китайски автомобили.

Компанията, сред чиито акционери е и Уорън Бъфет, изгражда още един завод в Унгария, който ще започне производство през следващата година, като обмисля и втора фабрика в тази страна.

Европа одобри увеличение на митата върху произведените в Китай електромобили, за да защити местните производители. BYD ще се сблъска с обща тарифна ставка от 27.4% върху електромобилите, внесени от Китай.

Анкара също предприе стъпки в защита на местните производители на автомобили, като наскоро наложи допълнителни 40-процентни мита върху целия внос на китайски превозни средства.

Турция има голяма автомобилна индустрия с много чуждестранни инвеститори, включително Hyundai, Toyota, Renault и Ford. Автомобилните компании са произвели около 1.5 милиона превозни средства в южната ни съседка миналата година, според Турската асоциация на автомобилните производители. Основният експортен пазар на страната е ЕС.

Турция е част от митническия съюз на ЕС, което означава, че превозните средства могат да се изнасят в блока без допълнителни мита. 

Избягване на митата

Според анализ на швейцарската банка UBS, изнасянето на производство в Европа от страна на китайските автопроизводители е логична последица от въвеждането на по-високи мита.

Китайските автомобили, произведени в Източна Европа, все още имат приблизително 25% предимство в цената пред моделите, произведени от техните големи европейски конкуренти.

Турският министър на индустрията Мехмет Фатих Каджър каза в понеделник, че сделката с BYD е знак за потенциала на страната да бъде не само център за международни инвестиции, но и за иновации, и за напреднали зелени технологии.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и основателят на BYD Уанг Чуанфу присъстваха на церемонията по подписване на договора в Истанбул в понеделник тази седмица. 

Каджър добави, че Турция води интензивни преговори и с други производители на автомобили в Европа и Азия относно потенциални инвестиции. Анкара се стреми да привлече чужд капитал, за да даде тласък на мащабните икономически реформи в страната.
 
В знак на амбициите на Турция за развитие на електрическата мобилност, миналия септември Ердоган поиска от Илон Мъск да построи завод на Tesla в Турция. Страната също така разработва свой собствен електромобил чрез подкрепян от държавата проект.

Главният изпълнителен директор на BYD в Европа Майкъл Шу заяви, че компанията се стреми да увеличи местното производство на целевите си пазари. "Изпращането на автомобили от Китай до Европа няма да е дългосрочно решение. Устойчивият план е да произвеждаме на местно ниво“, коментира Шу.