Първият френски музей на сиренето беше открит в Париж точно навреме за провеждането на Олимпийските игри във френската столица. Musée du Fromage има за цел да се превърне „образователно и интерактивно пространство за откриване на френското наследство и традиците на регионите, в които се произвежда сирене“, според уебсайта на музея. 

Основателят на музея Пиер Брисон го създава с цел да запази живо изкуството на производството на сирене във Франция, която се гордее с 56 регионални разновидности, произведени от краве, овче и козе мляко.

"Това не е лесна работа, но е прекрасна и има реален риск да изчезне. Исках да направя нещо, така че хората да разберат повече за нашите традиции в производството на сирене. Говори се много за виното и как се прави то, за тънкостите на вкуса му, но нищо за сиренето. Въпреки че хората обичат да го ядат и търсенето на сирене остава високо, все по-малко младежи искат да направят кариера от него“, коментира той пред Thе Guardian.  

Входната такса на музея е 20 евро за възрастен и 10 евро за дете. Посетителите могат да наблюдават демонстрации как се правят различните видове сирена, да участват в дегустации и да научат историята на сиренето и регионалните сортове чрез интерактивни дисплеи. Фермерите и студентите по селско стопанство могат да посещават музея безплатно.

38-годишният Пиер Брисон е син на винопроизводители от Бургундия и разказва, че страстта му към сиренето се развила още в детските години. 

„Баща ми ме водеше до продавача на сирене всяка неделя след литургия. Там гледах всички прекрасни сирена пред очите си. Бях очарован откъде идват и как са направени”, спомня си той.

След като учи в National Dairy Industries School, Brisson създава Paroles de Fromagers, за да провежда курсове по производство на сирене за обществеността и обучение за професионалисти.

Той избира да създаде музея в Париж, за да се хареса на французите и туристите и да избегне регионалното съперничество. Табела напомня на посетителите за афоризма на генерал Де Гол: „Как може да се управлява държава, в която има 258 вида сирене?“. 

Втора плоча носи по-малко известен цитат, приписван на Уинстън Чърчил по време на Втората световна война, че "страна, способна да даде на света 300 различни сирена, не може да умре“.

В музея работят няколко производители на сирене, които помагат на посетителите да разберат изкуството на производството на различни сортове от живо мляко, включително ролята на бактериите, животните и земята, на която пасат.

Музеят на сиренето се помещава в каменна сграда от 17-и век на остров Сен Луи, близо до катедралата Нотр Дам. 

Франция има 56 наименования на официално регистрирани регионални сортове сирене – с девет повече от Италия и три пъти повече от Обединеното кралство. Смята се, че всеки французин изяжда между 20 и 27 кг сирене годишно, като общият оборот на сектора възлиза на 9 милиарда евро на година.   

"Във Франция сме разглезени по отношение на производството на толкова много различни сирена, защото имаме изключително разнообразен климат“, казва още Брисон.

Той е ужасѐн от факта, че отговорът, който повечето парижки деца дават на въпроса откъде идва сиренето, е „супермаркетът“. По думите му, музеят ще бъде „малък прозорец към селския живот в сърцето на столицата"

„Мечтата ми е след 20 години някой да каже, че е решил да стане производител на сирене, след като е посетил музея“, казва още основателят.