От Google погрешка са изпратили четвърт милион долара на блогър и инженер по сигурността, който твърди, че след това изчакал близо месец компанията да се свърже с него.

Сам Къри написа в Тwitter, че от технологичния гигант "случайно" му прехвърлили 249 999 долара, като придружи публикацията със снимка.

"Няма проблем, ако не си ги искате обратно," казва Къри в съобщението, допълвайки, че от трансакцията са изминали три седмици, а от компанията не са осъществили обратна връзка, след като се е свързал с тях.

Къри твърди, че не е похарчил парите и ги пази за момента, когато компанията неизбежно ще си ги поиска обратно. За да избегне плащането на данък върху сумата, може да се наложи обаче те да бъдат прехвърлени в друга сметка, казва той пред NPR.

Инженерът по сигурността, който получава заплащане от компании, за да търси слабости в софтуера им, казва пред NPR, че извършва подобна дейност за различни компании, в това число и Google. Той обаче не намира връзка между работата си за Google и паричния превод. 

"Нашият екип е превел средства неправомерно в резултат на човешка грешка," казват от Google в изявление пред NPR. "Оценяваме факта, че бяхме информирани бързо от отсрещната страна и работим по коригирането на тази грешка."

Говорителя на Google също така е заявил пред NPR, че компанията планира да си върне парите.

Подобен инцидент имаше и миналия месец, когато стана ясно, че криптоборсата Crypto.com погрешка е превела на жена 10 млн. долара вместо 100 долара. На компанията обаче са й били необходими седем месеца, за да установи грешката, като през това време жената харчи и превежда в други сметки големи суми от преведените средства.