Футболистите се славят основно с това, което вършат на терена, но много от тях използва славата и богатството си, за да изградят внушителни бизнес империи извън спорта.

Ето няколко играчи, подбрани от Vanguard, които благодарение на различни бизнес начинания успяват да разширят влиянието си далече отвъд футбола.

Матийо Фламини

Състояние: 10 млрд. долара (GF Biochemicals)

Кариерата на Фламини след футбола е забележително успешна. Той съосновава GF Biochemicals заедно с Паскуале Граната през 2008 г., Компанията се фокусира върху производството на левулинова киселина, която може да се използва в пластмасови материали, разтворители, горива и във фармацевтичната индустрия и по-важното - като заместител на петрола във всичките му форми. Експоненциалният растеж на компанията превърна Фламини в най-богатия бивш футболист в света.

Луис Саха

Състояние: 5 млрд. долара (Axis Stars)

Саха създава социалната мрежа Axis Stars, за да предостави сигурна платформа на професионално спортисти и представители на развлекателната индустрия. Приложението комбинира надеждни ресурси в един удобен интерфейс. Над 550 бивши професионални спортисти използва услугата, а бизнес начинанието на Саха има впечатляваща пазарна оценка и успехи.

Мартин Брайтуайт

Състояние: 287 млн. долара (основно от имоти)

Брайтуайт, който все още не е сложил край на футболната си кариера, постига сериозни успехи в сферата на недвижимите имоти. Неговото партньорство с NYCE Companies е силно доходоносно, като допринася за значителното му богатство извън спечеленото на терена.

Андрес Иниеста

Състояние: Около 100 млн. долара (винарна и инвестиции в технологични компании)

Иниеста притежава семейната винарна Bodega Iniesta, която допринася за неговото богатство. Той също така е инвестирал във FirstVision, компания, която се стреми да подобри излъчването на спортни събитие чрез иновативни камери, които се поставят на играчите.

Томас Гравесен

Състояние: 100 млн. долара (покер и инвестиции)

Гравесен преминава от футбола към успешна кариера в покера, печелейки сериозни суми от игри с високи залози в казина в САЩ. Той също така прави стратегически инвестиции в барове и ресторанти, което води му осигурява луксозен начин на живот редом до знаменитости.