Много от големите производители на автомобили направиха опити да преминат към модели, изцяло захранвани от електрически батерии, но с променлив успех. Луксозната марка Rolls-Royce се намеси в тази "битка" сравнително късно, но по всичко личи, че е успяла да свърши страхотна работа с новия Spectre. 

Първият електрически модел на прочутата британска марка е луксозен "кораб", чиято базова цена тръгва от 420 000 долара, но с добавяне на различните ексри с лекота може да надхвърли и $1 милион. 

Въпреки това, на някои пазари Spectre вече е разпродаден още по време на предварителните заявки. Емблематичният бензинов V12 двигател остава в миналото, но за сметка на това много от декадентските влияния на "старата школа" могат да се видят и в новата елекрическа лимузина на компанията, пише Carsales. 

Едва ли купувачите на Rolls-Royce Spectre ще се задоволят със стандартната версия на превозното средство, а списъкът с наличните "екстри" за купето е наистина безкраен.

Облицовката на тавана с оптични влакна, наподобяваща звездно небе, добавя $35 000 към сметката. 

Единична ръчно рисувана линия от всяка страна на колата струва $4000, а впечатляващите напълно полирани 23-инчови алуминиеви джанти със седем спици добавят още $19 500.

Светещата статуетка на предния капак, наречена Spirit of Ecstasy, увеличава цената с $10 000, а осветената решетка струва допълнителни $5500.

Цветно кодираните кожени кантове на седалките ($8500) и шевовете ($4500) водят до допълнителни разходи, както и инкрустациите на арматурното табло с дървен фурнир Sindora ($6000), докато пищните "подложки" от агнешка вълна ($3200) и чадърите за комисионни ($3000) могат да вдигнат цената още малко. 

Гаранционното покритие на Spectre продължава четири години и обслужването е безплатно за срока на гаранцията, с интервали, определени на 12 месеца или 15 000 километра.

10-годишната гаранция покрива батерията на Spectre, а пътната помощ включва и прибиране на автомобила, ако батерията е изтощена. 

Моделът може да измине около 450 километра с едно зареждане на батерията, а мощността му се равнява на 580 конски сили. Те идват от двата елекрически мотора на BMW, които задвижват и четирите колела.   

За всеки е ясно, че Rolls-Royce е символ на хедонизма, а не на устойчивостта и грижата за природата. Но, въпреки това, Spectre е забележителна интерпретация на модерния луксозен автомобил, който успешно съчетава най-доброто от новия и стария свят, пише още изданието. 

По данни на Министерство на вътрешните работи, и в България вече е закупен един представител на модела това лято. Той е регистриран в област Пловдив.