Преместването в Европа след пенсиониране може би е мечта за някои хора, но независимо от това дали търсят спокойно крайбрежно градче или културната оживеност на исторически град, изборът на идеалното място може да бъде труден. Тук на помощ идва компанията за бизнес решения Moneypenny, която е изготвила класация на най-добрите места за пенсиониране в Европа във основа на редица фактори, в това число средни разходи за живот, необходими пенсионни спестявания и редица други удобства.

От Moneypenny са сравнили 50-те най-населени градове в Европейския съюз, за да изготвят класацията. Взетите предвид фактори включват пенсионна възраст, средна цена на наемите, налично свободно пространство, достъп до здравеопазване, брой на фитнесите, кафенета и голф игрищата, пише Forbes.

Съгласни всички тези критерии, столицата на България, София, се оказва най-доброто място за живот след пенсиониране в Европа. Средната пенсионна възраст в София е по-ниска в сравнение с другите градове, включени в класацията, като мъжете обикновено се пенсионират на 64 г., а жените на 62 г.

Градът е страхотна опция за пенсионерите, които искат да живеят по-дълго време със спестяванията си.

Индексът на разходите за живот в София е 41.2, а общият ѝ резултат в класацията е 5.5. Това се дължи на средния месечен наем от 375 евро и комунални сметки в размер на 125 евро, което означава, че минималните спестявания, необходими за комфортен живот в българската столица, са 148 590 евро, докато за други градове в класацията тази сума е два пъти или над два пъти по-голяма.

София предлага 69% достъп до здравеопазване, 27.85% зелени площи, 25 фитнес клуба, 2 голф игрища и 246 кафенета, според авторите на класацията.

Будапеща се нарежда на второ място в класацията. Освен, че може да се похвали със зашеметяваща архитектура и забележителности, унгарската столица предлага голямо разнообразие от дейности за отдих за пенсионери.

Тези, които решат да се преместят там, могат да избират сред 691 кафенета, които предоставят спокойна атмосфера за срещи с приятели. Освен това, в Будапеща има 31 фитнес центрове и четири игрища за голф, които предоставят на пенисонерите възможността да се движат и да бъдат здрави.

Moneypenny

Третото място в класацията е за Загреб, който е най-добрият град за любителите на природата, според авторите на класацията, тъй като 53.77% от града са зелени площи. Столицата на Хърватия е известна с изобилието от добре поддържани зелени площи, което го прави страхотна дестинация за почитателите на природата и за пенсионерите, които търсят спокойствие и възможности за отдих. 

Букурещ пък е един от най-евтините градове за живот след пенсиониране в Европа и се нарежда на четвърто място, благодарение на ниските разходи за наем, които възлизат средно на 358 евро на месец. Градът предлага относително висок достъп до здравеопазване (74%) но едва 16.44% зелени площи (второто най-ниско ниво от 50-те града в класацията).

Челната петица се оформя от Рим, които предлага разнообразие от удобства за пенсионерите Италианската столица разполага със 79 фитнеса, 13 голф игрища и 1 052 кафенета, в допълнение към богатата история на града и множеството исторически забележителности.

Топ 10 на класацията се допълва от Краков, Вроцлав, Прага, Варшава и Белград.