Смятан за един от най-красивите градове в света за посещение, изглежда, че Виена е и невероятно място за живеене. Австрийската столица отново завоюва титлата "най-добрия град за живот в света" в годишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU - дъщерна организация на The Economist, класира 173 града по света по редица значими фактори, сред които здравеопазване, култура и околна среда, сигурност, инфраструктура и образование.

Виена оглавява ранглистата за трета поредна година, получавайки „перфектни“ резултати в четири от пет от категориите — градът е по-ниско оценен в графата "Култура и околна среда" поради очевидната липса на значими спортни събития.

Перфектни резултати

Точно след австрийската столица, датският Копенхаген запази второто си място, докато швейцарският Цюрих се изкачва от шеста до трета позиция. Австралийският Мелбърн пада от трето на четвърто място, докато канадският Калгари дели петото с швейцарския Женева.

Канадският Ванкувър и австралийският Сидни са на седмо място, а японският Осака и новозеландският Оукланд завършват топ 10, поделяйки си последната девета позиция, посочва CNN.

Докато Западна Европа се представя добре - 30 града отбелязват среден резултат 92 от 100 точки, регионът регистрира общ спад в резултатите за сигурност, което се дължи на „увеличаващи се случаи на разрушителни протести“ и престъпност.

На 23-ото място, Хонолулу на Хаваите е най-високо класирания американски град, докато Атланта в Джорджия се изкачва с четири позиции до номер 29. Лос Анджелис е на 58-о място, а Ню Йорк - на 70-о.

София напредва в класацията

Българската столица София намира място в групата на градовете с най-голям прогрес в класицията през последните 12 месеца, сочат още данните на EIU. Тя се изкачва с пет позиции спрямо миналата година и през 2024 г. е класирана на 103-о място.

С пет позиции се изкачва и румънската столица Букурещ, която дели 94-ото място със сръбската Белград, напреднала с шест места спрямо миналата година. 

В Азия, Хонконг отбелязва най-голям прогрес в резултата от миналата година, изкачвайки се от 61-во място до 50-о благодарение на подобрението в резултатите в категориите сигурност и здравеопазване.

Градовете в ОАЕ също напредват в класацията през тази година, като Абу Даби и Дубай се изкачват в ранглистата, а Рияд, Джеда и Ал Хобар в Саудитска Арабия също отбелязват значителни резултати.

Междувременно, израелският Тел Авив регистрира един от най-големите спадове, падайки с 20 места - до 112-а позиция поради войната, която води с  Хамас.

„Остра жилищна криза“

Северна Америка постига най-висок среден резултат в категорията образование. Оценките за инфраструктура обаче са по-ниски от предходната година в Канада поради „остра жилищна криза“, засегнала няколко региона.

„Ситуацията е особено тревожна в Австралия и Канада, където наличността на имоти под наем е най-ниска за всички времена, а покупните цени продължават да се покачват - въпреки увеличенията на лихвените проценти“, се казва в доклада.

Ванкувър слиза на седмата позиция, а Торонто (девети в списъка през 2023 г.) изпада от топ 10 - до 12-то място. Столицата на Обединеното кралство Лондон е класиран като 45-ия най-удобен за живот град в света.

Спад в сигурността

„Животът в световен мащаб се подобри частично през последната година, но рисковете за сигурността остават“, казва Барсали Бхатачария, заместник-директор в EIU.

„Все още високата инфлация, придружена от високи лихвени проценти и други икономически препятствия, доведе до още една година на чести протести по света.“

Има малка промяна в долната част на класацията, като Дамаск в Сирия все още е най-лошият град за живеене в световен мащаб, следван от Триполи в Либия, Алжир в Алжир и Лагос в Нигерия. Проучването отбелязва, че нито един от последните четири града няма подобрение в общия си резултат от 2023 г.

„Откакто проведохме нашето проучване, имаше повече случаи на граждански вълнения и демонстрации по света, което предполага продължаващ стрес върху условията за живот, който е малко вероятно да отслабне в близко бъдеще“, казва Бхатачария.

Топ 10 на най-добрите градове за живот през 2024 г.:

1. Виена, Австрия

2. Копенхаген, Дания

3. Цюрих, Швейцария

4. Мелбърн, Австралия

5. Калгари, Канада

5. Женева, Швейцария

7. Сидни, Австралия

7. Ванкувър, Канада

9. Осака, Япония

9. Оукланд, Нова Зеландия