Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би трябвало да има думата, когато Федералният резерв взема решенията си за определяне на лихвените проценти.

“Чувствам, че президентът трябва поне да има думата, когато се вземат тези решения”, заяви Тръмп по време на пресконференция от своето имение Mar-a-Lago във Флорида.

“Да, чувствам го силно. В моя случай, аз спечелих много пари, имах много успехи и смятам, че имам по-добър инстинкт от хората, които са във Федералния резерв или самия председател.”

Изказването на Тръмп идва, след като по-рано през годината Wall Street Journal и други медии информираха, че близки до бившия президент съветници обмислят редица промени по отношение на централната банка на САЩ, ако той бъде избран през ноември.

Една от идеите е Фед да бъде принуден да се консултира с президента, когато взема решения по отношение на лихвите. Други включват централната банка да съгласява регулаторни промени с Белия дом, както и използването на Министерството на финансите като надзорник за действията на Фед.

Докато бе президент в периода 2017 – 2021 г., Тръмп бе яростен критик на председателя на Фед Джеръм Пауъл, когото самият Тръмп назначи през 2018 г.

Ръководители във Фед често подчертават важността на независимостта на централната банка от политическо влияние, а Пауъл е заявявал нееднократно, че критиките от страна на Тръмп или други длъжностни лица нямат значение при вземането на решения, свързани с паричната политика.

Тръмп твърди, че с Пауъл “се разбират добре”, въпреки че част от промените, които неговият екип разглежда, включват Пауъл да бъде освободен или поне да не бъде назначен отново, когато мандатът му изтече през 2026 г.

Федералният резерв бе подложен на критики, че е изчакал прекалено дълго, за да вдигне лихвите, когато инфлацията започна да скача през 2021 г., а сега също е критикуван за това, че не понижава лихвените проценти, въпреки че инфлацията намалява постоянно.

Фед вдигна основната си лихва с 5.25 процентни пункта в периода март 2022 – юли 2023 г. в опит да ограничи инфлацията. Пазарите очакват до голяма степен централната банка да започне да понижава лихвите през септември. Тръмп като цяло предпочита по-ниски лихви и критикуваше често Фед за това, че е повишил лихвените проценти през 2018 г.