Цената на биткойна се повиши значинелно в резултат на изказванията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в подкрепа на криптовалутите. Темата обаче отново разпали дискусията относно регулациите на Европейския съюз относно противоречивия криптопазар, пише Euronews.

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп обеща да превърне Съединените щати в "криптостолицата на планетата и биткойн суперсила".

Позиционирайки се като контраст на администрацията на Байдън и кандидата на Демократическата партия Камала Харис, Тръмп обеща да създаде" стратегически биткойн резерв“ за правителството на САЩ. Той също така обеща да освободи председателя на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър, ако бъде избран, и „да назначи председател, който ще изгради бъдещето, а няма да го блокира“. 

Миналата седмица Тръмп стана първият кандидат за президент, който прие крипто дарения и събра 4 милиона долара в криптовалути за кампанията си.

Въпреки че подкрепата на Тръмп за криптовалутите може да се хареса на гласоподавателите, които подкрепят цифровите токени, енергичната му кампания може да доведе до нови регулаторни рискове за европейските политици. Монополистичната позиция на доминираните от щатски долари цифрови токени може също да представлява заплаха за еврото, което е втората по големина резервна валута в света, пише още изданието. 

Възраждане на криптовалутите

Криптопазарите отбелязаха съживяване тази година, водени от траекторията на облекчаването на паричните политики на централните банки. Т. нар. "разполовяване" на биткойна и одобрението на американските регулатори за старта на търговията с борсово търгувани биткойн фондове (ETF) също предизвикаха възходящ импулс на този пазар. 

Откакто Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара по-рано този месец, биткойнът претърпя нов ръст поради нарастващите спекулации за победа на Тръмп на изборите през ноември. Най-голямата криптовалута поскъпна с повече от 13% спрямо миналия месец до повече от над 68 700 долара за брой, което е само с 6% под историческия ѝ връх, достигнат през март 2024 г.

Обещанията на Тръмп на конференцията Bitcoin 2024, която се проведе този уикенд, може да послужат като катализатор за допълнителен бум на криптвалутите, ако той се завърне в Белия дом. Освен това, тази потенциална промяна може да накара европейските политици да преоценят сегашния регулаторен режим.

Как стоят нещата на стария континент? 

През последното десетилетие криптовалутите и цифровите активи бележат значителен ръст както от гледна точка на популярност, така и на реалното им използване. Това бързо разрастване създаде необходимост от регулаторни рамки, които да гарантират стабилност на пазара, защита на инвеститорите и предотвратяване на измами. Възходът на първоначалните предлагания на монети (ICO), токените за сигурност и т. нар. стабилни монети (stablecoins) подчерта както потенциала за иновации, така и свързаните с това искове във финансовата система.

През септември 2020 г. Европейската комисия представи пакета за цифрово финансиране, целящ да гарантира, че ЕС приема дигиталните форми на финансиране, като същевременно смекчава рисковете. Директивата за пазарите на крипто активи (MiCA) беше въведена като част от този пакет за регулиране на криптовалутите и цифровите активи. Частичното ѝ прилагане започва през юни, а цялостното влизане в сила е предвидено за декември тази година.

Един значителен риск, породен от криптовалутите, е потенциалното им използване за пране на пари и финансиране на тероризма поради децентрализирания характер на транзакциите. След агресията на Русия срещу Украйна, криптовалутите се използват не само за подкрепа на Украйна, но и за финансиране на военните усилия на Кремъл. 

Може ли криптовалутите да са заплаха за еврото? 

Някои регулатори в Европа са загрижени, че доминацията на обвързаните с щатския долар стабилни монети може да представлява заплаха за еврото. Повечето стабилни монети са обвързани с щатския долар, което спомага за поддържането на ценова стабилност във времето. 

Криптотърговците обикновено държат стабилни монети на борсите като средство за търговия между различни криптовалути. Това отразява доминиращата позиция на "зелените пари" и на стоковите пазари, където активи като злато, сребро, мед и суров петрол също се котират най-често в долари.

Въпреки това, за да обезпечават тези стабилни монети, криптоборсите или техните издатели трябва да държи съответната сума от щатски долари в резерв. Тъй като търсенето на стабилни монети се увеличава, то има тенденция да подкрепя щатския долар, като същевременно отслабва еврото. 

Един популярен тласък в популярността на биткойн в САЩ вероятно ще доведе до по-голямо емитиране на стабилни монети, което може да окаже допълнителен натиск върху други валути, включително и върху еврото.