На около 400 километра от най-близкото море, студенти по инженерство в швейцарския университет ETH Zurich работят усилено върху авангардни роботи, които могат да променят начина, по който се изучават световните океани.

Роботизираната риба „Ева“ люлее силиконовата си опашка, задвижвана от скрити помпи, докато се плъзга плавно през студената вода на Цюрихското езеро, където се тества от SURF-eDNA.

Групата, ръководена от студенти, прекарва последните две години в изграждането на флот от меки роботизирани риби – от които Ева е най-новата.

„Когато Ева изглежда като риба, ние сме минимално инвазивни в екосистемата, която изследваме“, казва студентът магистър Денис Бауман пред CNN, добавяйки, че биомиметичният дизайн трябва да предотврати стряскането на други риби или морски обитатели от нейното присъствие. „Можем да се смесваме с екосистемата“.

Способността на Ева да се маскира като риба не е единствената й полза. Автономното подводно превозно средство (AUV) е оборудвано с камера за заснемане под вода и сонар, който, когато е свързан с алгоритъм, му позволява да избягва препятствия.

AUV разполага и с филтър за събиране на ДНК от околната среда, известен като eDNA, докато плува. eDNA частиците могат да бъдат изпратени в лаборатория за секвениране, за да се определи какви видове живеят във водното тяло.

„Всички животни отделят своята ДНК в околната среда, така че тя се носи наоколо“, казва Мартина Лути, постдокторант в ETH Zurich, пред CNN.

Студентите се надяват, че Ева ще им даде по-подробна картина на океаните и техните обитатели. Въпреки че покрива повече от 70% от нашата планета, голяма част от това, което се намира под водната повърхност, остава загадка.

Инструменти, като AUV и дистанционно управлявани превозни средства, все повече се използват за изследване на океана и научаване на повече за подводните местообитания.

Основаната в Калифорния стартираща компания Aquaai, например, разработи дронове, наподобяващи риба клоун, които могат да събират информация, като нива на кислород, соленост и pH във водните пътища. Миналата година пък марсоход засне риба на дълбочина от 8 300 метра.

Използването на eDNA за наблюдение на биоразнообразието нараства, но вземането на проби може да бъде елементарно – някои учени все още ги събират, като загребват вода в чаша от борда на лодка.

По-усъвършенствани инструменти за по-подробно изучаване на околната среда обаче биха могли да бъдат жизненоважни за по-добрата защита на океаните във време, в което техните местообитания са изправени пред безпрецедентни заплахи от изменението на климата, прекомерния риболов и друга човешка дейност.

„Искаме да изградим надежден инструмент за биолозите“, казва Бауман, добавяюки, че се надява един ден да могат да разширят мащаба на технологията, така че да е достъпна за всеки учен, който иска да я използва. „Може би можем да предотвратим застрашаването или измирането на видовете,“ смята той.