Плавайки на дълбочина от 8336 метра точно над морското дъно, млад охлюв се превърна в най-дълбоководната риба, заснемана някога от учени по време на сондаж в бездната на северния Тихи океан.

Изследователите от Университета на Западна Австралия и Токийския университет за морски науки и технологии пуснаха кадри на охлювите, заснети миналия септември от роботи в дълбоки падини край Япония.

Заедно със заснемането, учените улавят физически два други екземпляра на 8022 метра, поставяйки още един рекорд - за улов на най-голяма дълбочина.

Досега най-дълбоководната риба-охлюв, забелязвана някога, е открита на 7703 метра дълбочина през 2008 г. До момента мисията за заснемане на живот под 8 000 метра не се увенчаваше с успех, посочва CNN.

 „Откритието показва колко дълбоко в океана могат да се спуснат определен вид риби“, казва морският биолог Алън Джеймисън, основател на Центъра за дълбоководни изследвания Minderoo-UWA, който ръководи експедицията.

Учените снимат край Япония в рамките на 10-годишно проучване на най-дълбоководните рибни популации в света.

Охлювите са от семейство Liparidae и докато повечето от тях живеят в плитки води, други оцеляват на някои от най-големите дълбочини, регистрирани някога, казва Джеймисън.

По време на двумесечното проучване миналата година три „спускаеми апарата“ – автоматични морски роботи, оборудвани с камери с висока разделителна способност – са пуснати в три падини – Японския, Изу-Огасавара и Рюкю – на различна дълбочина.

В Изу-Огасавара кадрите показват най-дълбоководния охлюв, докато спокойно се рее редом с други ракообразни на морското дъно.

Джеймисън класифицира рибата като млада и казва, че по-младите дълбоководни охлюви често остават възможно най-дълбоко, за да избегнат по-големи хищници, обитаващи по-малки дълбочини.

Друг клип, заснет между 7500 и 8200 метра дълбочина в същата падина, показва колония от риби и ракообразни, хапващи стръв, вързана за подводен робот.

Изображенията на двата уловени охлюви – идентифицирани като Pseudoliparis belyaevi, предоставят рядък поглед върху уникалните характеристики, които помагат на дълбоководните видове да оцелеят в екстремни условия.

Те имат малки очи, полупрозрачно тяло, а липсата на плувен мехур е в тяхна полза, казва Джеймисън.

Професорът допълва, че Тихият океан е особено благоприятен за дълбоководните обитатели поради топлото си южно течение, което насърчава създанията да навлизат по-дълбоко, докато изобилният му морски живот осигурява добър източник на храна за дънните риби.

Учените биха искали да знаят повече за създанията, живеещи на екстремни дълбочини, но ограничението за тези познания е цената, казва Джеймисън, добавяйки, че сглобяването и експлоатацията на всеки спускаем модул струва 200 000 долара.