Семейната компания за шоколадови изделия, дъвки, бонбони и други хранителни продукти Mars, сред чийто марки личат имена, като M&M и Snickers, е близо до сделка за придобиването на Kellanova - производителя на Cheez-It и Pringles.

Възможно е придобиването да е за близо 30 млрд. долара, информира Reuters, позовавайки се на запознат източник.

Mars ще плати по 83.50 долара на акция в брой за Kellanova, като сделката се очаква да бъде обявена днес, според същия източник, пожелал анонимност.

Предложената цена е с близо 33% по-висока от цената на затваряне на акциите на Kellanova на 2 август - денят, в който Reuters съобщи, че Mars проучва придобиване на производителя на Pringles. Акциите на компанията поскъпнаха с 8% - до 80.54 долара за брой в предборсовата търговия днес.

Сделката за Kellanova идва на фона на по-слабия ръст на продажбите на компаниите за пакетирани храни в САЩ, като Kraft Heinz, Mondelez и Hershey, който се дължи на това, че заради по-ограничения си бюджет потребители търсят по-евтини алтернативи на марковите артикули.

Това стимулира сключването на сделки в сектора на пакетираните храни, тъй като компаниите търсят мащаби, за да се справят с ефекта от ценовата инфлация и лекарствата за отслабване, които влияят негативно на търсенето.

Потенциалната сделка за Kellanova би била най-голямата в историята на Mars, засенчвайки придобиването на Wrigley за 23 млрд. долара през 2008 г.

Тя би обединила под един покрив редица популярни потребителски стоки, сред които Twix, Bounty и Milky Way на Mars и Pop-Tarts, Rice Krispies Treats и Eggo на Kellanova.

Придобиването не се очаква да премине през прекалено много антимонополни спънки поради ограниченото припокриване на продуктите на двете компании, казват правни експерти пред Reuters.

Kellanova се отдели от WK Kellogg Co през миналия октомври.