Милтън Снейвли Хърши е роден на 13 септември 1857 г. в малкото градче Дери, Пенсилвания. Той има сестра Серина, която умира от скарлатина, когато Милтън е на девет години. Майка му Фани е представител на християнската анабаптистка религиозна група менонити.

Баща му Хенри пък е мечтател, който постоянно започва нова работа, винаги работейки по следващата си схема за „бързо забогатяване“.

Тъй като семейството на Милтън се мести постоянно, той не получава много добро образование. Докато навърши 13, вече е посещавал шест различни училища. След четвърти клас майка му решава той да прекрати обазованието си и да учи занаят.

Фани му намира работа като чирак при печатар. Той помага при настройването на печатарската преса и зареждането й с хартията и мастилото. Момчето обаче смята това за скучно и след две години се мести като чирак при производител на бонбони.

През 1872 г. Милтън започва да работи за Джоузеф Ройер в сладкарница Ланкастър. Там се научава как да прави бонбони, което наистина му харесва и вече знае, че е намерил онова, което иска да прави до края на живота си.

Когато Милтън е на 19, решава да отвори собствен бизнес с бонбони. Взема пари назаем от леля си и чичо си и открива магазин във Филаделфия. В него той продава както всякакви видове бонбони, така и ядки, и сладолед.

За съжаление, колкото и усилено да работи Милтън, бизнесът му не излиза на печалба и скоро фалира. Но той не е от хората, които се отказват.

Мести се в Денвър, Колорадо, където си намира работа при производител на бонбони, от когото научава, че най-вкусните от тях се правят от прясно мляко. След това отваря друг магазин за бонбони в Ню Йорк, който също се проваля.

Връщайки се в Ланкастър, Милтън стартира нов бизнес с бонбони, като този път специализира само в карамелените. Новата му компания жъне огромен успех. Не след дълго Милтън трябва да отваря нови фабрики и клонове в цялата страна.

Въпреки че се радва на пари и успешен бизнес, Милтън има нова идея – шоколад. Той продава карамеления си бизнес за 1 милион долара и влага всичките си усилия в производството на шоколад.

Впуска се в изграждането на огромна фабрика, която да произвежда масово шоколад - едновременно вкусен и достъпен за обикновения човек. В крайна сметка, построява цял град, в който настанява работниците си - град Хърши, Пенсилвания, който разполага с поща, църкви и училища.

Шоколадовата му компания също има огромен успех. Скоро Hershey's се превръщат в най-известните шоколадови бонбони в света.

Милтън Хърши е повече от прост производител на бонбони и мечтател – той е добър бизнесмен, който се учи от грешките си.

Когато започва да прави шоколад, той предлага само един прост продукт: бонбони с млечен шоколад. Тъй като произвежда големи количества, той ги предлага на ниска цена. Това дава достъп до шоколад и на обикновения човек.

Милтън и съпругата му Кити нямат деца, като той инвестира състоянието си в училище за сираци, наречено Hershey Industrial School. Умира на 88 години на 13 октомври 1945 г.

Интересни факти за Хърши и компанията му:

Двете главни улици в Хърши, Пенсилвания, са Cocoa Avenue и Chocolate Avenue.

По време на Втората световна война Hershey произвежда специални шоколадови блокчета за войниците, наречени блокчета Field Ration D. От фабриките на компанията излизат по 24 милиона от тях на седмица до края на войната.

Милтън и съпругата му резервират пътуване с Титаник, но го отменят в последния момент.

Днес в Хърши, Пенсилвания, има много възможности за забавления, включително посещение на увеселителния парк Hersheypark и Hershey's Chocolate World.