Август официално е празничен сезон в Италия. Докато чуждестранните туристи се трупат в градове, като Венеция и Рим, италианците се отправят към морето.

Лятната ваканция на плажа е свещена за тях и много фирми в страната затварят врати за цели седмици, пише Euronews. Кулминацията на почивките е 15 август - на големия национален празник Ферагосто.

Ако пътувате до Италия по време на празненствата, има много събития, в които да се включите. Но също така си струва да знаете и местата, които трябва да избягвате, ако искате да избягате от тълпите.

Какво представлява празникът Ферагосто?

Празникът на Ферагосто на 15 август бележи разгара на лятото в Италия.

Фестивалът произхожда от Feriae Augusti - фестивал на император Август, създаден през 18 г. преди Новата ера. При неговото управление 1 август е обявен за почивен ден за работещите в земеделския сектор след труда от предходните месеци.

Около 5 г. сл. Новата ера католическата църква иска да придаде религиозен акцент на празника и мести датата на 15 август - честването на Успение Богородично.

Доскоро почти всички магазини и производства в Италия бяха затворени за целия август по време на масовото "бягство" към морето.

Сега фирмите ограничават затварянето до около две седмици, но въпреки това летните празненства си остават едни от най-важните в страната, сравними с коледните празници в други части на света.

Как италианците празнуват Ферагосто?

Най-традиционният начин да отпразнувате Ферагосто е да избягате на плажа. Много домакинства се оттеглят на морето през целия август, а 15-ото число от месеца бележи кулминацията на празника.

В този ден е обичайно да се прави голямо барбекю или обяд на открито на плажа със семейството и приятелите.

Тази практика води началото си от италианския фашистки режим. През 20-те години на миналия век по време на Ферагосто правителството организира екскурзии до морския бряг и специални отстъпки за железопътни пътувания, така че дори работническата класа да може да си позволи подобна ваканция.

Но тъй като организираните екскурзии не включват храна, става обичайно да се носи пакетиран обяд.  

Всичко ли е затворено в Италия през август?

Докато някога би било предизвикателство да се намери отворен ресторант около Ферагосто, това вече не е така.

Много фирми все още са затворени, но увеличаването на посетителите през лятото означава, че заведенията за хранене, баровете, сладкарниците и туристическите атракции обикновено остават отворени.

Всъщност, редица градове вече провеждат събития през август, за да се погрижат за промотирането на туризма. Някои, като Рим и Болоня, създават кина на открито, в апулийския град Бари се провежда джаз фестивал, а в Мачерата в Льо Марке - оперен фестивал.

На 27 август Мелпиняно в Пулия е домакин на Нощта на Таранта - фестивал в чест на традиционната народна музика и танци. В Сиена на 16 август се провежда известното конно надбягване Палио.

Повечето основни туристически атракции остават отворени, включително галерията Уфици във Флоренция и Херцогския дворец във Венеция. Едно от малкото изключения са Ватиканските музеи, които са затворени на 15 август.

Как да НЕ пътуваме в Италия през август?

Най-голямата грешка при пътуването през август е шофирането. Изключотелно много хора пътуват от и до морето, а пътищата на Италия се превръщат в кошмар около Ферагосто.

Магистралите стават много по-натоварени и по малките пътища, които водят до крайбрежните ваканционни места, често се образуват големи задръствания.

Италианското правителство издава предупреждения за пътуване всяка година, за да помогне на шофьорите да избегнат пиковите часове. То публикува календар, който кодира с различни цветове дните по отношение на интензивността на трафика.

Жълтото сигнализира за натоварен трафик, червеното показва натоварен трафик с възможни критични условия, а черното означава критични нива на трафик.

Уикендите често се категоризират като червени. Като цяло, властите съветват да не шофирате в петък следобед и в понеделник сутрин.