Екип от няколкостотин души в Apple работи върху продукт, който прикрепя дисплей в стил iPad към роботизирана ръка, използваща задвижващи механизми за накланяне нагоре и надолу, както и за въртене на 360 градуса, съобщава Bloomberg.

Според първоначалните слухове, настолното устройство може да служи за множество цели, позволявайки на потребителите да контролират "умния" си дом, да присъстват на видеоконференции, да наблюдават домашната сигурност и други.

Според информацията на Bloomberg, компанията на няколко пъти е изследвала възможностите на домашната роботика през последните няколко месеца и сега проектът е задвижен начело с вицепрезидента на Apple по технологиите Кевин Линч. 

Източниците на Bloomberg твърдят, че компанията се стреми да пусне на пазара робота си през 2026 или 2027 г. и че той може да струва около 1000 долара.

Съобщава се, че устройството ще може да отговаря на команди, използващи системата Siri или функции в Apple Intelligence, като „погледни ме“, което може да наклони екрана, за да се изправи пред потребител по време на видеоразговор. В момента Apple тества модели, които работят с „персонализирана версия“ на iPadOS.

Информацията за новия продукт идва на фона на отмяната на автомобилния проект на компанията и пускането на скъпите очила за добавена реалност Vision Pro по-рано тази година. Той ще направи Apple поредния технологичен гигант, който се "гмурка" в сферата на домашната роботика. 

По-рано тази година Samsung представи своя домашен робот Ballie, който също може да управлява и координира "умните" джаджи у дома.

Междувременно, Amazon наскоро прекрати бизнес версията на своя Astro bot след слуховете, че му предстои сериозен ъпдейт, базиран на изкуствен интелект.