Много хора знаят как да печелят пари, но това е само малка част от уравнението. Трябва да знаете как да ги увеличавате с времето и кога би трябвало или не би трябвало да ги харчите.

Грант Кардон, главен изпълнителен директор на Cardone Capital, твърди, че са му били необходими 20 години по метода проба-грешка преди да натрупа мултимилионно състояние. В този период е трябвало да проявява огромна дисциплина и да инвестира колкото се може повече пари в генериращи доход активи. 

Днес Кардон получава доходи от 18 компании, които е основал и от 12-те хиляди имота, които притежава и които му носят пасивен доход.

Ето четири непопулярни правила за парите, които той е следвал и които са му помогнали да забогатее:

1. Не правете големи покупки, освен ако не разполагате със съответната сума, спестена по две

Веднага след като някои от приятелите на Кардон започнали да печелят пари, те се възнаграждавали с лъскави коли, яхти и пътешествия до Париж.

Той обаче си определил правило: За да си купи скъп часовник или дори къща, той трябвало да има необходимата сума, спестена по две. По този начин той се предпазвал от прекомерни харчове за нещо, като едновременно с това си осигурявал време, за да помисли дали наистина има нужда от него.

Вместо да харчи пари за големи еднократни покупки, които оказвали ограничен ефект върху качеството му на живот, той се фокусирал върху това да влага спечеленото в подобряването на своя бизнес.

2. Не купувайте нищо, което можете да вземете на лизинг

Докато работел по увеличаването на богатството си, Кардон твърди, че единствените му големи покупки били такива, които увеличавали паричните му потоци, като търговски имоти, които отдавал под наем.

Той никога не купувал неща, които може да вземе на лизинг, като основно жилище или автомобил, така че да може да избегне по-високите месечни вноски и разходите за поддръжка, свързани с притежанието им.

През 2012 г., например, той продава жилището си и живее под наем в продължение на близо 10 години. Това му освобождава повече пари, които да инвестира в недвижими имоти, които генерират пари. След като спестява голяма сума, той си купува къща, като плаща в брой.

Кардон твърди, че и до днес кара коли на лизинг. Той обаче никога не сключва договора за лизинга за повече от 24 месеца, дори ако това прави цената по-достъпна. Много неща могат да се променят за две години и Кардон се опита да избегне ситуация, в която ще се озове с кола, която не обслужва нуждите му.

3. Не харчете, за да впечатлявате другите

Кардон твърди, че целта му винаги е била да натрупа състояние, което да завещае на своето семейство. Това е по-важно за него от покупките на неща, от които няма нужда.

Така че, дори и да можел да си позволи нещо, той не го купувал, само за да впечатлява своите познати. Вместо това, той инвестирал с по-високи темпове и тихомълком увеличавал състоянието си.

Дори и сега да разполага с парите да си купува скъпи неща, Кардон все още смята себе си за доста пестелив и не обича да демонстрира богатството си.

4. Харчете само пасивния си доход

Кардон казва, че ако печели 100 000 долара годишно от работата си и 20 000 долара от пасивен доход, се опитва да харчи само 20 000 долара за неща извън основните му разходи за живот.

Всички тези правила изискват огромна дисциплина и може би не са за всеки. Периодично Кардон си задава въпроса защо работи толкова много без да може да се наслади на плодовете на своя труд.

Но тъй като е следвал тези правила в продължение на две десетилетия, той се справя успешно по време на няколко големи рецесии и глобална пандемия.