В продължение на години крал Чарлз се готвеше да влезе в ролята на монарх след историческото управление на кралица Елизабет Втора. Междувременно, той имаше друга работа – собственик на печеливш бизнес.

Чарлз, който е отдавнашен поддръжник на природозащитни каузи, основава компанията Duchy Originals през 1990 г., когато е принц на Уелс, за да продава продукция от своята ферма.

Оттогава компанията се разраства до най-голямата марка за органични храни и напитки в Обединеното кралство. За 12-те месеца до март 2021 г. Duchy Originals има печалба от близо 3.6 млн. паунда (4.1 млн. долара) преди данъци.

Марката има своите възходи и падения. Тя обаче процъфтява, откакто влиза в партньорство с Waitrose през 2009 г. Веригата луксозни хранителни магазини сега разполага с ексклузивните права да продава продукти под марката Duchy, а клиентите могат да открият сьомга, колбаси, мляко, моркови и боровинки под бранда Waitrose Duchy Organic в магазините от веригата.

"Това се превърна в един много успешен бизнес," казва Андрю Блох, експерт по връзките с обществеността в Лондон. "При тази марка можете да усетите, че зад нея има сърце и душа."

Бъдещето обаче е несигурно. Контролът над марката Duchy Originals е неясен по време на периода на национален траур, който кулминира с погребението на кралицата вчера.

"Ще се свържем с кралското домакинство за бъдещи договорки, когато времето е подходящо," заявява пред CNN говорител на Waitrose.

Собствеността на Duchy Originals най-вероятно ще премине в ръцете на най-големия син на Чарлз - принц Уилям, който също така наследи и Херцогство Корнуол, което се оценява на 1 млрд. паунда (1.2 млрд. долара). И макар принцът да е изучавал органично земеделие, той вероятно няма да се занимава толкова пряко, колкото своя баща.

Чарлз говори за ползите от биологичното земеделие и защитата на околната среда от десетилетия, още преди тези теми да навлязат масово в дневния ред на обществото.

През 1985 г. той превръща Home Farm, която се намира в близост до имението му Хайгроув, в напълно биологична система. Компанията Duchy Originals се появява пет години по-късно.

Първият продукт на Duchy Originals са овесени бисквити, които излизат на пазара през 1992 г. Първоначално продуктите от марката могат да бъдат намерени само в луксозни магазини, като Harrods и Fortnum & Mason, въпреки че впоследствие вече се предлагат и във вериги, като Waitrose, която също обслужва по-заможни клиенти, но разполага с много повече търговски обекти.

В първите години бизнесът се справя трудно. Компанията трупа прекалено много задължения, а на Duchy Originals й се налага да търси нови производители, след като дейността й се разраства прекалено много, за да разчита единствено на Highgrove.

Състоянието на компанията впоследствие се подобрява. Когато Чарлз посещава британското посолство в Испания през 2004 г., той се появява с опаковани като подаръци продукти на марката и обявява, че е милионер, който е натрупал състоянието си сам. 

Неуспешен опит за разширяване на дейността в САЩ, обаче, в комбинация с началото на световната финансова криза, тласка компанията към ръба на фалита.

Застрашен от милиони паунди загуби през 2009 г., Чарлз се обръща към Waitrose, която му помага, като се съгласява да стане ексклузивен дистрибутор на марката.

Това слага край на амбициите на принца за голямо присъствие на щатския пазар, но е началото на стабилен обрат и подобряване на перспективите пред бизнеса.

До 2017 г. - 25 години след дебюта на овесените бисквити, компанията вече разполага с 300 продукти, в това число плодове, зеленчуци, месо и бира, като генерира годишни продажби в размер на 200 млн. паунда (231 млн. долара). Над 30 държави по света, сред които САЩ, Германия, Япония и Австралия, са получавали износ на избрани продукти.

Чарлз има достъп до огромно лично богатство, благодарение на своите имоти и земя, но никога не се е облагодетелствал пряко от бизнеса на Duchy Originals. Всички постъпления от Waitrose са дарявани за благотворителни каузи. В годишния си отчет за 2019 г. компанията обяви, че е набрала над 30 млн. паунда (35 млн. долара), откакто сключва лицензионна сделка с Waitrose.

В историята на компанията е имало и спорни моменти. Няколко билкови лекарства, в това число и сместа от артишок и глухарче Herbals Detox Tincture, бяха определени от експерт по алтернативна медицина като "откровено шарлатанство".

На по-късен етап регулаторна агенция заяви, че онлайн рекламите за две от билковите лекарства от линията са подвеждащи и инструктира Duchy Originals да промени формулировката им.

Новото начинание на Уилям?

В последните години текат промени, докато Чарлз се подготвя да се възкачи на трона. През 2020 г. неговият екип обяви, че няма да поднови договора за наем на Home Farm, но ще продължи да развива биологично земеделие в имението на покойната кралица Сандрингам в Норфолк, което той започна да управлява през 2017 г.

Наблюдатели смятат, че сега Уилям ще поеме управлението на Duchy Originals и партньорството й с Waitrose, като част от новите му отговорности като херцог на Корнуол.

В първото си обръщение към нацията крал Чарлз заяви, че неговите отговорности ще се променят.

"Вече няма да е възможно да отделям толкова много от времето и енергията си на благотворителните организации и проблемите, за които съм толкова загрижен," каза той. "Знам, че тази важна работа ще продължи, преминавайки в доверените ръце на други."

Уилям е прекарал доста време в Хайгроув като подрастващ и дори записва курс по селскостопанско управление в Кеймбридж през 2014. Въпреки това, биографът Сали Бедел Смит смята, че той няма да се занимава толкова отблизо с бизнеса, колкото Чарлз.