В европейската история малко любовни истории са толкова трогателни и политически обременени колкото тази на Инес де Кастро и португалския крал Педро I.

Тяхната сага, белязана от страст, предателство и отмъщение, съчетава легенда и реалност, създавайки завладяваща история за средновековни интриги и силна любов.

В сърцето на Португалия от 14 век, където съюзите често са подпечатвани със стратегически бракове, романтиката между престолонаследника Педро и Инес - придворна дама от галисийските благороднически семейства, разцъфтява на фона на обществени очаквания и династически амбиции.

Това, което започва като забранена афера, кулминира в драматична поредица от събития, в които Инес е брутално убита по кралска заповед, а Педро, след като се възкачва на трона, търси смразяващо възмездие, запечатало любовната им история в аналите на историята.

Коя е Инес де Кастро?

Инес де Кастро е дъщеря на Педро Фернандес де Кастро - господар на Лемос и Сария, и неговата португалска любовница от благородническо потекло Алдонса Лоуренсо де Валадарес.

Семейството й произхожда както от галисийските, така и от португалските благородници, като тя е свързана и с кастилското кралско семейство чрез незаконен произход.

През 1339 г., когато Инес е само на 14 години, тя пристига в Португалия като придворна дама на Констанс от Кастилия, наскоро омъжила се за Педро - син на португалския крал Афонсо IV и наследник на португалския трон.

След като 19-годишният Педро хвърля око на златокосата Инес, той забравя напълно за новата си съпруга. Двамата се забъркват в интензивна тийнейджърска любов, предизвикала неодобрението на крал Афонсо.

Силна любов

Инес е сестра на двама могъщи галисийски благородници - Алваро Перес де Кастро и Фернандо де Кастро, и чрез сестра си те стават най-близките съветници на Педро. Крал Афонсо се тревожи за нарастващото влияние на братята върху сина му.

Като начин да сложи край на аферата на съпруга си, Констанс кани Инес да бъде кръстница на първия й син. Според канона на католическата църква по онова време, връзката между кръстника и родителя на кръстеното дете се смята за морално родство, което прави любовта им почти кръвосмешение. Детето обаче умира в рамките на една седмица и романът между Педро и Инес само се засилва.

През 1344 г. крал Афонсо IV заточва Инес на кастилската граница, но това не пречи на Педро да я посещава. Малко след като ражда третото си дете, Констанс умира.

След като законната му съпруга си отива, Педро заживява открито с Инес, признава всичките й деца за негови и отказва да се жени за друга. Баща му, надявайки се, че увлечението ще приключи, отказва да тръгне на война срещу Кастилия и се опитва да уреди друг брак за Педро.

Двамата влюбени имат четири деца. През това време Педро започва да дава важни позиции в Португалия на братята на Инес, които са изгонени от кастилския двор. С течение на годините застаряващият крал Афонсо IV губи контрол над своя двор, а ситуацията се влошава.

Единственият законен син на Педро - Фердинанд I от Португалия, е болнаво дете, докато извънбрачните деца на Инес цъфтят. Притеснен за живота на своя законен внук и нарастващото влияние на Кастилия в Португалия, кралят заключава, че само смъртта на Инес ще спаси страната от гражданска война.

Един ден, докато Педро го няма, кралят изпраща трима мъже в манастира Санта Клара-а-Веля в Коимбра, където е задържана Инес, които я обезглавяват пред малките й деца.

Отмъщението

Когато Педро разбира, че баща му е организирал убийството на Инес, той се разгневява и се вдигна на бунт срещу него, като братята на Инес се бият на негова страна. Крал Афонсо побеждава сина си в рамките на една година, но умира малко след това.

Педро наследява трона през 1357 г. Той незабавно издирва убийците на Инес, които се укриват в Кастилия, и успява да залови двама от тях. Легендата разказва, че той ги екзекутира публично, изтръгвайки сърцата им със собствените си ръце.

Педро твърди, че тайно се е оженил за Инес няколко години по-рано, правейки я законна кралица. Според легендата, кралят наредил тялото й да бъде ексхумирано, облечено, коронясано и поставено на трона за нейната коронация.

Той заповядва на придворните да й се закълнат във вярност, като целуват полите на роклята й. След церемонията тя е погребана в кралския манастир в Алкобаса.

Съвременните учени твърдят, че историята за посмъртната коронация на Инес е мит, появяващ се за първи път в пиесата Nise Laureada на испанския драматург Херонимо Бермудес от 1577 г.

Педро обаче нарежда тялото на Инес да бъде извадено от мястото й за почивка в Коимбра и преместено в Алкобаса, където е погребано отново в кралския манастир. Гробницата й все още може да се види, разположена срещу тази на Педро, така че, според легендата, когато двамата се издигнат от гробовете си по време на Страшния съд, да могат да се гледат един друг.

И двете гробници са изящно изваяни със сцени от живота им и обещанието на Педро, че ще бъдат заедно até ao fim do mundo (до края на света).

Историята на Педро и Инес често се сравнява с тази на Ромео и Жулиета. Сцената, в която луд крал, който настоява гниещото тяло на любимата му да коронясано, се оказва неустоима за много автори, които създават пиеси, поеми, картини, опери и романи.

Историята на двамата влючени продължава да вдъхновява безброй преразкази и артистични представяния, гарантирайки, че тяхното наследство ще продължи през вековете, пленявайки въображението на всички, които го чуят.