Акциите на Nvidia поскъпнаха с 31%, откакто затвориха за последно на цена под 100 долара за брой на 7 август, а технологичната компания добави 765 млрд. долара към пазарната си стойност само за осем борсови сесии.

Огромното повишение в цената на акциите на Nvidia между 7 и 19 август е близо три пъти по-голямо от ръста при технологичния индекс Nasdaq 100, който нараства с 11% за същия период.

Повишението е най-голямото за Nvidia за 8-дневен период, откакто компанията публикува финансовия си отчет през май 2023 г., когато книжата й поскъпнаха с 33% за по-малко от две седмици. Това е и най-голямото увеличение на пазарната капитализация в историята на Nvidia в абсолютно изражение за осемдневен период.

V-образното възстановяване на цената на акциите на Nvidia съвпада с един по-общ ръст на фондовия пазар, след като инвеститорите приветстваха окуражителните икономически данни, които помогнаха за разсейването на опасенията относно евентуална рецесия.

След като затвориха на цена от близо 135 долара за брой на 10 юли, акциите на Nvidia поевтиняха с 27% до 7 август, след като опасенията на инвеститорите нараснаха относно икономическото забавяне, данните за забавяния при следващото поколение графични AI процесори на Nvidia Blackwell и на фона на въпросите дали ще има спад при разходите за AI.

Ако превъртим времето напред до вчерашното затваряне на акциите на цена от 130 долара за брой, книжата вече са само на няколко процентни пункта от нов рекорд.

Дали историческото поскъпване на акциите на Nvidia може да продължи до голяма степен зависи от предстоящия финансов отчет на компанията, който се очаква през следващата седмица.