Поскъпването на акциите на Nvidia беше астрономическо — пазарната капитализация на компанията нарасна от 1.1 трлн. долара до 3.1 трлн. долара в последните 12 месеца, а инвеститор в технологични компании, който прогнозира правилно успехите на Amazon и Tesla, твърди, че това е само началото.

“Потенциалният мащаб при Nvidia - при най-оптимистичното развитие, е най-големият, който съм виждал досега и може да доведе до двуцифрена пазарна капитализация в трилиони долари,” казва пред Financial Times Джеймс Андерсън, бивш партньор в инвестиционния гигант Baillie Gifford.

“Това не е прогноза, а възможност, ако изкуственият интелект работи в услуга на клиентите, а лидерската позиция на Nvidia остане непокътната.”

Акциите на производителя на чипове, които използва чатбота ChatGPT на OpenAI, поскъпнаха значително благодарение на бума в сферата на изкуствения интелект, който създаде половин милион нови милионери, които са инвестирали в технологията, която започна да революционизира работното място и медийното потребление.

Nvidia, заедно с технологичните гиганти Amazon, Google, Microsoft и Apple, имат обща пазарна капитализация в размер на 14.5 трлн. долара и съставляват около 32% от тази на борсовия индекс S&P 500.

Приходите на любимата компания на AI центровете за данни растат с около 60%, а Андерсън изчислява, че ако този модел продължи в следващото десетилетие, компанията ще има пазарна капитализация в размер на около 49 трлн. долара.

Това е повече от цялата стойност на всички компании в S&P 500, която възлиза на около 45.84 трлн. долара. Според Андерсън, вероятността това да се случи е 10 - 15%.

Прогнозата на Андерсън е доста висока, но негови предсказания в миналото са се оказвали верни. Със своята нагласа „всичко или нищо“, той е един от първите инвеститори в Amazon и Tesla (в производителя на електромобили преди Андерсън е инвестирал единствено Илон Мъск).

В периода 2005 – 2021 г. Scottish Mortgage Investment Trust, управлявана от Baillie Gifford, отчита 2 240% доходност. Компанията инвестира в Nvidia през 2016 г. Lingotto Investment Management, в която Андерсън в момента е инвеститор, разполага с фонд на стойност 650 млн. долара, чиято най-голяма позиция е Nvidia.

Nvidia не е имала ясен път към успеха, когато Андерсън започва да инвестира в компанията, казва той. Тогава предстояло да се разбере дали това ще е компании за игри, криптовалути или AI.

Тя обаче има предимството на ранния успех, за разлика от Amazon и Tesla, които “не стартират от силно печеливши и доминиращи позиции, а трябвало да стигнат дотам.”

Не толкова бързо

Други финансови експерти не споделят оптимистичните възгледи на Андерсън по отношение на Nvidia. Асуат Дамодаран, преподавател по финанси в бизнес училището на Нюйоркския университет, твърди, че Nvidia е яхнала вълната на ранния оптимизъм около AI.

“Инерцията видимо е с Nvidia,” казва Дамодаран пред CNBC през май. “Те не могат да сбъркат с нищо. Всичко, до което се докосват, се превръща в злато.”

Според него, Tesla преминава през подобно поскъпване на акциите през 2020 г., когато пазарната ѝ капитализация скочи, достигайки връх от 1.2 трлн. долара през 2021 г., но след това акциите поевтиняха с 30% само тази година.

Meta и Google също се борят с нарасналата конкуренция, която отслаби хватката им върху технологичния свят. И макар Nvidia да разполага с печалбите, за да подкрепи високата си пазарна стойност, очакванията за бъдещето на компанията може да са прекалено високи, казва той.

Според Дамодаран, самият пазар на AI чипове не се оценява на 1 трлн. долара, а AI пазарът по-общо е на стойност между 2 и 3 трлн. долара, което означава, че Nvidia ще трябва да се възползва от няколко големи AI пазара, за да поддържа и увеличава пазарната си стойност.

“Това определено е възможно,” казва Дамодаран. “Дали обаче е правдоподобно? Не мисля.”

Прекалено рано е да се каже дали Nvidia разполага с възможностите да предвожда големите технологични компании в сферата на AI в дългосрочен план, смята Дъг Клинтън, управляващ партньор в Deepwater Asset Management. Колосалният й растеж може да изглежда плашещ, но той е устойчив, особено на фона на очакванията търсенето на AI да нараства.

“Въпреки че всички ние се притесняваме, че в крайна сметка това търсене на чипове ще се забави, все още не сме свидетели това да се случва,” казва Клинтън пред Yahoo Finance през миналия месец. “А това забавяне може да отнеме повече време, отколкото смятаме.”

Nvidia допринася с над 80% от глобалния пазар на GPU полупроводници и вероятно ще продължи да лети високо в обозримо бъдеще.

“Може ли Nvidia да запази доминиращата си позиция в осигуряването на мозъка за тези модели с изкуствен интелект? Мисля, че може за следващите 3, 4 до 5 години”, казва Клинтън.