Новият главен изпълнителен директор на Starbucks Брайън Никол, който ще встъпи в длъжност през септември, беше разкритикуван, след като стана ясно, че ще изминава разстоянието от 1 600 км от семейния си дом до централата на компанията в Сиатъл със служебен самолет.

Потребители в социалните медии отбелязаха някои несъответствия между публичната позиция на компанията по зелените въпроси и начина на живот на водещите ѝ ръководители.

Никол се очаква да встъпи в длъжност като главен изпълнителен директор на най-голямата верига кафенета в света на 9 септември. В предложението му за работа е посочено, че "не се изисква да се мести в града, където се намира централата на компанията", но се допълва:

"Съгласявате се да пътувате между вашето жилище и централата на компанията, както е необходимо, за да изпълнявате служебните си задължения и отговорности".

В документа се посочва, че той ще може да използва самолета на компанията за "бизнес пътувания" и за "да пътува между града, в който живее, и централата на компанията".

От Starbucks също така обявиха, че ще отворят малък отдалечен офис в Нюпорт Бийч, който Никол да използва, когато работи от Калифорния. Компанията използва хибридна схема на работа, което означава, че служителите трябва да бъдат в офиса поне по три дни в седмицата.

От там не са потвърдили дали същите правила важат и за Никол или работата му от офиса в Калифорния ще отговаря на тези условия.

Условията по неговия договор предизвикаха недоволство в социалните медии.

"Това е хубаво. Добри удобства за най-добрите служители! Надявам се обаче, че няма да виждаме много реклами на Starbucks, свързани с устойчивостта и околната среда," пише потребител на социалната мрежа X.

"Новият шеф на Starbucks ще пътува по 1 600 км до работа с фирмения самолет, така че не се отнасяйте прекалено строго към сервитьорката, която ви е дала пластмасова сламка, когато не сте искали такава," пише друг.

Други се фокусират върху това какво заплащане ще получава Никол на новата си работа.

"Как така никога не говорим за заплащането на ръководителите на компании, когато говорим за повишението на цените," пита бившият министър на труда на САЩ Робърт Райх.

Според условията по договора му, годишната основна заплата на Никол ще бъде 1.6 млн. долара. Освен това той може да получава бонуси, свързани с представянето на Starbucks, в размер на до 23 млн. долара годишно под формата на акции на компанията.

Публикуван от ООН доклад през 2021 г. показа, че най-богатият 1% от хората генерира два пъти повече въглеродни емисии от 50-те процента най-жители хора на планетата.

По-рано през месеца Starbucks обяви, че Никол ще замени начело на компанията Лаксман Нарасимхан.

Преди това Никол оглавяваше веригата заведения за бързо хранене Chipotle от 2018 г., като помогна на компанията да се възстанови от кризата след случаи на натравяния с храна.

Докато беше начело на Chipotle, продажбите на компанията се удвоиха, а цената на акциите ѝ скочи от под 7 долара до над 50 долара за брой. Chipotle също така отвори близо 1 000 нови заведения, а в приготвянето на храната беше наблегнато на автоматизацията.