Starbucks отвори първото си кафене, чиято цел е да предостави на клиентите с увреждания „по-достъпно изживяване в магазина“, съобщи компанията в петък.

Този ход е част от по-широка инициатива за приобщаване, която веригата предприе, за да проектира лесно достъпни търговски площи за всичките си клиенти.

Всяко кафене, което бъде реновирано или отворено в бъдеще, ще започне да прилага Рамката за приобщаващи пространства на компанията, посочва CNN.

Клиентите, които посещават новите обекти, ще забележат по-меко вътрешно осветление, което „минимизира отблясъците, сенките и фоновото осветление“, улесняващо ги да четат елементи от менюто или друга ключова информация, според Starbucks.

Дизайнът на кафенетата ще вземе предвид и акустиката, като се използват материали, минимизиращи фоновия шум или ехото, което може да попречи на използващите слухови апарати.

През последните години редица вериги на дребно започнаха да вземат предвид пазаруването на клиенти с различни нужди – процес, отчасти получил тласък и заради пандемията от COVID-19.

Изправени пред нуждата от социално дистанциране, някои търговци тогава създадоха специфични часови блокове – обикновено рано сутрин, в които имунокомпрометирани, възрастни и клиенти с увреждания да пазаруват в по-малко натоварена среда.

Наскоро някои компании въведоха протоколи и функции, които помагат за намаляване на свръхстимулацията и сензорното претоварване. През ноември Walmart, например, започна да прилага „удобно за сетивата“ работно време - между 8 и 10 сутринта.

Тогава телевизорите в магазините са със статично изображение, музиката е изключена, а светлините са затъмнени. От компанията заявяват, че тези промени са опит за по-голямо приобщаване на клиенти и служители със сензорни увреждания.

В допълнение към фокусирането върху атмосферата, новите магазини на Starbucks въвеждат и специална пътека, която осигурява безпрепятствено движение на клиентите в инвалидни колички или с моторизирани скутери.

Щандовете, на които се намират продуктите за вземане от клиентите, ще бъдат снижени, за да се „обезпечи достъпът на инвалидни колички и да се поддържа по-добра комуникация“ между служители и клиенти, посочват още от компанията.

Други промени включват нов регистър на преносима, регулируема стойка, със снимки на храни и напитки, гласова помощ и функции за увеличение на екрана.

От Starbucks посочват, че рамката им за приобщаване ще бъде „с отворен код и допълнително разработена, за да помогне за разширяване на достъпността в индустрията за търговия на дребно“. От там потвърждават и ангажимента си физическите и цифровите среди на обектите да отговарят на стандарта за достъпност до 2030 г.

От компанията посочиха през миналия месец, че планиран да отворят 4% повече обекти в Съединените щати, където в момента имат повече от 16 000.

За последен път веригата представи нов дизайн на кафене през 2019 г., като голяма част от естетическия подход остана непокътнат и при новия облик.