Вулкан в Югозападна Исландия изхвърли нажежена лава и дим в четвъртък по време на шестото си изригване от декември насам.

Общата дължина на активната пукнатина е около 3.9 километра, като тя се е разширила с 1.5 километра за около 40 минути, се казва в изявление на Исландската метеорологична служба, която има за задача да наблюдава вулканите в страната.

Предаващите на живо камери от вулкана на полуостров Рейкянес показаха гореща лава, избликваща от земята, чиито яркожълти и оранжеви цветове са в рязък контраст с тъмното нощно небе.

„Въздействието на вулкана е ограничено до локализирана зона близо до мястото на изригването. Не представлява заплаха за живота, като районът наблизо беше евакуиран“, съобщиха от министерството на външните работи на Исландия в социалната платформа X.

Лавата не се стече към близкия рибарски град Гриндавик, чиито близо 4000 жители са почти изцяло евакуирани от ноември, съобщи метеорологичната служба, цитирана от CNN.

Изригването се случи в реда на кратера Сунднукар, частично припокривайки другите скорошни огнища на полуостров Рейкянес, във вулканична система, която няма централен кратер, но изригва чрез отваряне на гигантски пукнатини в земята.

Проучванията показват, че магма се натрупва под земята, предизвиквайки предупреждения за нова вулканична дейност в района, разположен южно от столицата на Исландия Рейкявик.

Последното изригване на полуостров Рейкянес, на който живеят около 30 000 души, или близо 8% от населението на страната, приключи на 22 юни, след като бълваше фонтани от разтопена скала в продължение на 24 дни.

Изригванията демонстрират предизвикателствата, пред които е изправена островната държава с население от близо 400 000 души, тъй като учените предупреждават, че полуостров Рейкянес може да се сблъска с повтарящи се огнища в продължение на десетилетия или дори векове.

От 2021 г. насам на полуострова е имало девет изригвания след повторно активиране на геоложки системи, били в латентно състояние в продължение на 800 години.

В отговор властите построиха бариери, за да пренасочат потоците лава далеч от критичната инфраструктура, включително електроцентралата Svartsengi, открития спа център Blue Lagoon и град Гриндавик.

Новото изригване не засяга полетите, съобщиха от Keflavik Airport в Рейкявик, но близкият луксозен геотермален спа център и хотел Blue Lagoon съобщи, че е затворил и евакуирал гостите си.

Вулканичните огнища на полуостров Рейкянес са така наречените изригвания на пукнатини, които обикновено не нарушават въздушния трафик, тъй като не причиняват големи експлозии или значително разпръскване на пепел в стратосферата.

Исландия, която е приблизително с размерите на американския щат Кентъки, може да се похвали с повече от 30 активни вулкана, което прави северноевропейския остров основна дестинация за вулканичен туризъм - нишов сегмент, който привлича търсачите на силни усещания.