Активни вулкани, като Везувий и Мауна Лоа, отдавна доминират в новинарския поток, но от 10 юли в него има нов герой.

Смятан за "бебе вулкан", той вече се отличи с доста добро шоу. Изригването, започнало близо до Litli-Hrútur - малък връх между градовете Рейкявик и Кефлавик в Исландия, най-накрая се забави.

„Все още е твърде рано да се обяви, че изригването е приключило, въпреки че изглежда очевидно, че е започнала нова фаза на активност в района.

Рано е да се прогнозира дали сеизмичната активност ще се увеличи отново или не. Само времето ще покаже“, съобщават от Исландската метеорологична служба.

Все още има активна „карта на опасностите“, която очертава границите на новите полета от лава и предупреждава за замърсяване с вулканичен газ, но районът около Litli-Hrútur е отворен отново за туристи на 17 юли.

Това, разбира се, подлежи на промяна. Най-новите условия, включително състоянието на маршрута, могат да бъдат намерени на visitreykjanes.is, посочва T+L.

Пътят до почти нормалното състояние е дълъг. По време на първоначалното изригване фонтани от лава изригнаха от пукнатини в земята. В рамките на два дни след изригването на полуостров Рейкянес бяха регистрирани около 300 земетресения.

Малко след началото на събитието две от пукнатините се затвориха. Според Земната обсерватория на НАСА, дължината на основната пукнатина се е свила от 800 до около 75 метра. Но една пукнатина продължава да изригва, образувайки кратер.

Между 10 юли и 31 юли Исландската метеорологична служба съобщава, че са изпуснати около 4.2 милиарда галона лава - достатъчно, за да напълни около 16.5 басейна с олимпийски размери.

Изригването, довело до раждането на най-новия „вулкан-бебе“ на Земята, се е случило в рамките на вече установената вулканична система Fagradalsfjall.

Изригването на Litli-Hrútur бележи третото поредно лято на активност в системата, преди това неактивна в продължение на 800 години.

Скорошното изригване последва едномесечно събитие през март 2021 г. и едноседмично събитие през август 2022 г., според Земната обсерватория на НАСА.