Поделението на Volkswagen за производство на леки автомобили се затруднява да постигне целта си за намаляване на разходите с 10 милиарда евро през следващите две години. Компанията се сблъсква с няколко проблема, включително ниски продажби и липсващи части, съобщава германското издание Handelsblatt, цитирано от Reuters. 

До този момент от Volkswagen не са коментирали ситуацията официално. 

Източниците на Handelsblatt обаче твърдят, че концернът ще остане с 2-3 милиарда евро под целта си тази година.

Водещият европейски производител на автомобили обяви подробности миналия декември за планираните съкращения на разходите, които имат за цел да повишат възвръщаемостта на продажбите на марката до 6.5% до 2026 г. спрямо 2.3% тази година.

Мерките включват намаляване на административните разходи на марката с една пета, спестяване на милиард евро до 2028 г. чрез намаляване на циклите на разработване на продукти до три години в сравнение с настоящите 50 месеца, съкращаване на производствените времена и спиране на проекта за нов център за научноизследователска и развойна дейност във Волфсбург на стойност 800 милиона евро.

Първоначалният план беше още тази година да бъдат спестени до 4 милиарда евро.  

Главният финансов директор Арно Антлиц каза на конференцията за резултатите на автомобилния производител през август, че някои мерки ще изискват повече време, за да влязат в сила.

Главният изпълнителен директор Оливър Блум е категоричен че свиването на разходите е приоритет за следващите години, след като компанията отчете по-ниски маржове за първото полугодие.