Първият опит на Китай за създаване на видеоигра от най-високо ниво разби световните рекорди, подсилвайки глобалните амбиции на индустрията само няколко години след репресиите, наложени от Пекин върху местните гейминг компании.

Black Myth: Wukong - екшън игра, чието действие се развива в митологичен Китай, продаде повече от 10 милиона бройки три дни след старта си на 20 август.

Десет дни по-късно заглавието все още е на второ място по приходи в САЩ и номер 1 в световен мащаб, според платформата за видеоигри Steam, където се продава за около $60.

„Black Myth: Wukong показа на всички, че една произведена в Китай AAA игра може да достигне толкова високи глобални продажби“, коментира пред CNBC Дино Ин, председател на Hero Games - студиото, което е съиздател на играта и е един от първите инвеститори в нейния разработчик Game Science.  

Ин твърди, че знае за поне още една такава игра в процес на разработка. По думите му, в бъдеще изданията на игри на компанията ще имат глобална стратегия от самото начало.

Той също така очаква чуждестранните разработчици на AAA игри да осъзнаят колко голям е пазарът на Китай и да приспособят повече функции към китайските играчи.

Рейтингът AAA обикновено се отнася за заглавия с високо качество на графиката и значителен маркетинг. Такива видеоигри обикновено идват от големите студиа, като Nintendo, Ubisoft и Electronic Arts.

Защо в Китай не се правят компютърни игри?

В Китай има над 600 милиона геймъри, но до този момент местните разработчици се фокусираха повече върху мобилните игри и приложенията, а не толкова върху тези, които се играят на компютри и конзоли. Причината е, че последните изискват доста повече време за разработка. 

Hero Games са инвестирали три години и 60 милиона юана (около 8.5 милиона долара) в два неуспешни проекта от Game Science, преди да се появи Black Myth: Wukong.

"Имаме голям късмет, че не се отказахме от Game Science, преди да успее“, казва Ин, отбелязвайки, че неговият бизнес партньор Даниел Ву, сега главен изпълнителен директор на Hero Games, пръв е открил стартъпа.

Първоначалната инвестиция на Hero Games в Game Science е била за 20% дял от акциите. 

Едва през последните две години правителството в Пекин започна да одобрява игри, след като през 2021 г. спря новите заглавия и ограничи колко часа могат да играят непълнолетните 

Black Myth: Wukong получи одобрението на правителството на Китай през февруари. Нито една част от играта не е трябвало да се променя, за да бъде одобрена, казва Ин.

"Лично аз смятам, че през последните две години регулацията е все по-уважителна към игралната индустрия и е полезна за нейното развитие“, добавя той. По думите му, случилото се през 2021 година е било "недоразумение".  

Пазарен потенциал

През първата половина на тази година вътрешните продажби на игри в Китай достигат 147.27 милиарда юана (около 20 млрд. долара), според Ашли Дударенок, основател на китайската цифрова консултантска компания ChoZan, цитирайки данни от индустрията.

Но приходите от конзолни игри са само 0.5% от тази сума, казва тя.

Ин посочва, че много хора в Китай са купили PlayStation или са ъпгрейднали графичните си карти след пускането на Black Myth: Wukong, подобно на ситуацията отпреди година, когато много хора си купиха Nintendo Switch заради Zelda.

Що се отнася до глобалния пазар, Дударенок каза, че задграничните продажби на игри, разработени в Китай, са нараснали до 16.4 милиарда долара през 2023 г. спрямо 11.6 милиарда долара през 2019 г.

"Китайските игри често включват богати културни елементи, които се харесват все повече на глобалната аудитория. Този уникален културен вкус ги отличава от игрите, разработени в други региони“, казва тя.

Ин допълва, че в Китай има много исторически легенди, които са били предавани през последните хилядолетия и могат да бъдат превърнати в игри.

"Ако създам нещо ново, не знам дали хората ще го харесат. Но нещо, което е продължило 1000 години, определено ще се хареса на хората“, казва Ин.

Той посочва, че Game Science изпраща екипи и оборудване до древни храмове в Китай, за да сканират и копират архитектурата им, засилвайки усещането за потапяне в играта.