Оръжие от видеоиграта Counter-Strike: Global Offensive беше подадено за рекордните 400 000 долара, съобщава PC Gamer.  

Играчите в CS:GO имат възможност да променят начина, по който изглеждат техните оръжия, като използват т. нар. "скинове" (от англ. "skin" или "кожа"). 

Пазарът на скинове в CS:GO винаги е един от важните елементи за успеха на играта, а някои от редките дизайнерски изпълнения се продават за много високи суми.

Освен това, новината за предстоящия дебют на Counter-Strike 2 (продължението на култовата игра, с която буквално израснаха няколко поколения геймъри), дойде с едно много важно уточнение - всички скинове на оръжията от CS:GO ще бъдат пренесени в новата игра, която се очаква да излезе официално през лятото или есента на тази година.

Скинът StatTrak Tier 1 Case Hardened AK-47 е продаден от търговецът на CS:GO скинове zipeL, който е посредничил при продажбата за своя колега Luksusbumsсе.

В допълнение към оръжието се предлагат и четири стикера от шампионата по CS:GO Katowice 2014 Titan Holo, всеки от които е оценен на около $60 000 долара. В сделката влиза и нож от играта от модела Karambit, а общата стойност на цялата трансакция е над 500 000 долара. 

Сделката превръща въпросният AK-47 в най-скъпото огнестрелно оръжие в CS:GO и вероятно в историята на видеоигрите.

Най-желаният и ценен скин в историята на играта обаче си остава ножът Blue Gem Karambit, за който миналата година се твърдеше, че е бил обект на оферта от 1.5 милиона долара, която обаче собственикът е отказал. 

Самият zipeL се похвали със сделката в Twitter. 

Новият собственик на въпросния AK-47 е китайски колекционер, който притежава и изключително рядък модел на снайпера AWP Dragon Lore на стойност над 100 000 долара, който също се използва в играта.

Скиновете за CS:GO са пазар за спекуланти, който в момента се отличава с изключително висока активност, в очакване на предстоящата "миграция" към CS2.

Много от участниците на този пазар се надяват, че след излизането на новата версия цените на виртуалните оръжия ще продължат да се повишават.