Глобалният пазар на видеоигри се очаква да запише слаб годишен ръст през 2024 г. - на фона на по-малкото продажби на игрални конзоли, сочи нов доклад на компанията за пазарни проучвания Newzoo.

От там очакват индустрията да отбележи 2.1% ръст на годишна база до 187.7 млрд. долара. Прогнозата е леко занижена, в сравнение с януари, когато от Newzoo прогнозираха 2.8% ръст до 189.3 млрд. долара през 2024 г.

Близо половината от всички потребителски разходи за игри през 2024 г. се очаква да дойдат от САЩ и Китай, посочват от Newzoo, като САЩ генерира продажби за 47 млрд. долара, а Китай за 45 млрд. долара.

Въпреки че очакваният ръст е по-голям, в сравнение с миналогодишния от 0.6%, игралната индустрия не отчита същите темпове на растеж, както в бурните дни на пандемията от COVID-19.

Наследникът на Nintendo Switch и GTA 6 се очакват през 2025 г.

Основният анализатор на пазара на игри в Newzoo Михиел Буисман казва, че въпреки прогнозирания бавен растеж през 2024 г., следващата година се очаква да бъде голяма за игралната индустрия.

Приходите от конзолни игри се очаква да намалеят с 1% на годишна база през 2024 г., според Newzoo. Миналата седмица Sony обяви, че е продала 2.4 милиона конзоли PlayStation 5 за първото тримесечие на финансовата година, в сравнение с 3.3 милиона за същия период година по-рано.

Въпреки това, през 2025 г. растежът на пазара на конзоли “вероятно ще се завърне с гръм и трясък,” според Буисман.

Нови продукти, в това число наследника на конзолата Nintendo Switch и нова игра от популярната поредица Grand Theft Auto, се очаква да подобрят перспективите пред индустрията.

През май президентът на Nintendo Шунтаро Фурукава заяви, че компанията очаква да обяви пускането на следващата конзола Switch през финансовата година, която приключва през март 2025 г.

Междувременно, от Rockstar Games се ангажираха с пускането на дългоочакваната Grand Theft Auto VI през есента на 2025 г.

Анализатори казват, че тези важни нови продукти могат да вдъхнат нов живот в индустрията на игрите, която изпитва затруднения с постигането на растежа отпреди няколко години.

Голямото нулиране на индустрията на игрите

В периода 2020 – 2021 г. индустрията на игрите отчиташе огромен растеж, тъй като хората прекарваха повече време в домовете си заради COVID-19.

Въпреки това, в последно време тя се сблъска с редица предизвикателства, в това число по-малки разходи, промяна в потребителските навици към повече дейности на открито и по-високи лихви.

От началото на 2023 г. и през 2024 г. в индустрията на игрите имаше и много съкращения по цял свят, като водещи компании закриха хиляди работни места.

Microsoft ликвидира 1 900 работи места в подразделението си за игри през януари - само три месеца след като финализира придобиването на Activision Blizzard. Месец по-късно Sony обяви, че ще освободи 900 служители от подразделението си, което отговаря за PlayStation.

Компанията за игрален софтуер Unity, притежаваната от Amazon услуга за лайвстрийминг Twitch, издателят на игри за мобилни устройства Playtika и социалната платформа Discord също обявиха съкращения.

Буисман от Newzoo казва, че ключовото предизвикателство пред студиата за игри през тази година ще бъде “да контролират разходите на един пренаселен и все по-консолидиран пазар.”

Той също така смята, че разработчиците ще се сблъскат с въпроси относно конкуренцията между безплатните игри и премиум изданията, както и относно използването на генеративния изкуствен интелект при разработката и маркетинга на игри.