Акциите на американския технологичен гигант Nvidia се сринаха с 9.5% във вторник, което доведе до най-големия еднодневен спад на пазарната стойност на американска компания в историята.  

Това се случи на фона на общите разпродажби на Уолстрийт, където широкият борсов индикатор S&P 500 регистрира спад от над 2%, а индустриалният бенчмарк Dow Jones се понижи с 1.6 на сто. 

Nvidia загуби 279 милиарда долара пазарна капитализация, което е индикация, че инвеститорите стават по-предпазливи относно нововъзникващите AI технологии, които подхраниха голяма част от печалбите на фондовия пазар тази година.

Индексът на чиповете PHLX, който следи представянето на компаниите, свързани с производството на полупроводници, се срина със 7.75%, което е най-големият му еднодневен спад от 2020 г. насам. 

Последните притеснения около AI идват, след като миналата сряда Nvidia даде тримесечна прогноза, която не успя да отговори на високите очаквания на инвеститорите.

"Толкова огромна сума пари е отишла за технологии и полупроводници през последните 12 месеца, че търговията е напълно изкривена“, коментира пред Reuters Тод Сон, стратег на ETF в Strategas Securities.

Книжата на Intel поевтиняха с близо 9% - в очакване на плана на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер за премахване на ненужните бизнеси и преразглеждане на капиталовите разходи на затруднения производител на процесори. 

Притесненията относно по-слабите печалби от очакваното и значителните инвестиции в AI засегнаха най-скъпите компании на Уолстрийт през последните седмици, като акциите на Microsoft и Alphabet се търгуват надолу след тримесечните си отчети през юли.

"Някои скорошни изследвания поставят под съмнение дали приходите от AI, в крайна сметка, ще оправдаят тази вълна от капиталови разходи, свързани с него. Когато оценяват капиталовите разходи на AI от отделни компании, инвеститорите трябва да обмислят дали използват най-добре своите баланси и капитал“, пишат стратезите от BlackRock в съобщение до своите клиенти. 

При рекордно високото си затваряне през юли капитализацията на Nvidia почти се беше утроила през 2024 г. Скорошните ѝ загуби обаче я оставят с ръст от 118% до момента.

Повечето инвеститори и анализатори очакват Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта на 18 септември. Има обаче и такива, които прогнозират спад с 50 базисни пункта, като вчера делът им се повиши от 30% до 37%, след като макроикономическите данни сигнализираха, че активността в производствения сектор остава слаба.

Инвеститорите ще получат множество данни за пазара на труда тази седмица, кулминирайки в ключовия правителствен доклад за новосъздадените работни места в петък.

Рекордната загуба на Nvidia за една сесия е по-голяма от спада от 232 милиарда долара, понесен от Meta Platform - собственик на Facebook, на 3 февруари 2022 г.

След тримесечния отчет на Nvidia миналата седмица, средната оценка на анализаторите за годишния нетен доход до януари 2025 г. се покачи до $70.35 милиарда от около $68 милиарда преди доклада.

Тези повишени прогнози за печалбите, съчетани със загубите на акциите на Nvidia, тласкат оценката на производителя на чипове до 34 пъти очакваните печалби, което е спад от над 40 през юни и в съответствие с двугодишната му средна стойност.

Broadcom - друг производител на чипове, който се възползва от бума в изчисленията с изкуствен интелект, падна с 6.2% преди тримесечния си отчет в четвъртък.