Ръстът на акциите на Nvidia Corp. издигна американската компания до огромна пазарна оценка, надхвърляща общата пазарна капитализация на водещите борси в Европа, по данни на Deutsche Bank Research, цитирани от Marketwatch.

Ентусиазмът на инвеститорите относно акциите на Nvidia превърна производителя на чипове с изкуствен интелект в най-голямата компания в САЩ по-рано тази седмица. Пазарната оценка на компанията набъбна до над 3.3 трилиона долара.

"За по-малко от месец Nvidia прескочи пазарната капитализация на всички листвани компании, взети заедно, в Германия, а през последната седмица - и на тези в Обединеното кралство и във Франция“, посочва анализаторът на Deutsche Bank Research Джим Рийд. 

Пазарната капитализация на Nvidia от $2 трилиона на $3 трилиона за 30 търговски дни от 24 април. Това е най-краткият срок, в който една компания някога е успявала да добави 1 трилион долара към оценката си. 

За сравнение, на инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathawa са били необходими около 135 години от създаването ѝ през 1880 г., за да достигне оценка от около 900 милиарда долара към днешна дата. 

Само Индия, Япония, Китай и САЩ имат по-висока обща пазарна капитализация на своите борси от пазарната стойност на Nvidia.

"Точно преди десетилетие целият борсов пазар в Обединеното кралство беше 400 пъти по-голям от Nvidia. През последната седмица Nvidia го изпревари“, казва още Рийд.

Като се има предвид бързото поскъпване на акциите на компанията обаче, може да се очаква и известно "прибиране на печалби" в близко бъдеще, предупреждават някои експерти. 

Според анализаторите на Bank of America Securities, дори да се стигне до известни разпродажби, волатилността вероятно ще бъде краткотрайна поради солидните основи на компанията и сравнително атрактивната ѝ оценка.

Внедряването на хардуера с изкуствен интелект все още е в началната си фаза и Nvidia би трябвало да се възползва от солидно търсене, тъй като ще пусне своята Blackwell система от следващо поколение по-късно тази година. 

Освен това, в момента книжата на компанията се търгуват при съотношение около 30 пъти цена/печалба на акция (P/E), което не е много по-високо от съответния показател за целия индекс S&P 500 (23.6) и в съответствие със съотношението на Nasdaq 100 (31.7).