Нюйоркчанка, която разменя луксозния си апартамент за малка стая с размерите на паркомясто, разкрива, че плаща 650 долара на месец за микроквартирата.

Тя настоява, че имотът е бил "много гореща следка", когато го е взела под наем, пише Daily Mail.

25-годишната Алайна Рандацо смая интернет, след като позволи на ютюбъра Кейлъб Симпсън да направи обиколка на апартамента й в Мидтаун - като част от новата му видео поредица, изследваща интересни пространства в Ню Йорк.

Създателката на дигитално съдържание обяснява, че спестява $2600 на месец, живеейки в пространството, което е само 7 x 14 квадратни метра.

Имотът е толкова малък, че няма фурна, тоалетна или баня. Тя трябва да използва общо санитарно помещение, което се намира в коридора.

В „апартамента“ има котлон и мивка, които са разположени над мини хладилник и малък шкаф. Над котлона има микровълнова печка, както и още два малки шкафа.

Рандацо казва, че понякога готви, въпреки липсата на кухненско пространство, но трябва да купи всички съставки пресни преди това, защото няма къде да ги съхранява.

Кухненският бокс е във всекидневната, която се състои от малък разтегателен диван, разположен срещу телевизор с плосък екран, монтиран на стената. Част от вещите на Рандацо са окачени на стената, водеща до леглото й, което е само на сантиметри от тавана.

Освен това жената не живее сама - тя има и куче. Част от вещите си – като например обувките, държи в коридора поради липсата на място. Не се чувства неудобно да използва обща баня, тъй като познава всичките си съседи. Там съхранява и всичките си тоалетни принадлежности.

Тя работи от вкъщи три пъти седмично и обича да използва покрива на сградата, когато времето е хубаво.

Рандацо разказва, че открива апартамента на StreetEasy и го наема за шест месеца, тъй като по това време обмисля да се върне в Лос Анджелис. И докато повечето хора биха се затруднили да живеят в толкова малко пространство, тя твърди, че има голям интерес към имота.

Първоначално смята да наеме долния апартамент с фурна и баня срещу 850 долара, но в крайна сметка се спира на този.  

На въпроса кой е по-добър - предишният й луксозен апартамент или микроелементът, който сега нарича дом, тя настоява, че предпочита по-малкото пространство. „Хората се нуждаят от много по-малко от това, от което смятат, че имат нужда“, казва тя, „и аз научих това тук.“

Средната стойност на наемите в Манхатън достигна нов рекорд за всички времена това лято, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити и цените на жилищата накараха потенциалните купувачи да се преориентират към наемане на имоти.

Средните наеми в най-гъсто населения район в страната са се повишили до 5113 долара през юли, което е 28% ръст спрямо година по-рано, според доклад на компанията за недвижими имоти Douglas Elliman. Средният наем достига 4150 долара, което е 2.5% увеличение от юни и 29% ръст от миналата година.

Повечето наемодатели в града изискват годишен доход, равняващ се на 40 пъти месечния наем, което означава, че наемателите ще трябва да носят вкъщи заплата от поне $166 000.

Голямото търсене на апартаменти в Манхатън поддържа пазара свит, като свободните имоти през юли са намалели с 44 процента спрямо нивото от миналата година.