Лихвите по ипотечните заеми в САЩ се покачиха с четвърт процент през последната седмица. В момента те са на най-високите си нива за последните 14 години, което е лоша новина за желаещите да купят ново жилище.

Средните лихви по 30-годишните фиксирани заеми са се повишила до 6.29% спрямо 6.02 на сто седмица по-рано, става ясно от данни на Freddie Mac.

Това е най-високото им ниво от октомври 2008 г. насам.

В момента лихвите в САЩ са с 3% по-високи, отколкото в началото на годината.

Бързото покачване на лихвите прави неизгодно, а и непосилно, купуването на имот от голяма част от желащите да се сдобият с ново жилище. Тези, които не се притесняват от високите вноски, търсят споразумение за по-ниски цени на имотите с продавачите.

Защо лихвите по ипотечните кредити скачат?

Основната причина за това в САЩ са трите повишения на основната лихва от страна на Федералния резерв. През настоящата седмица Фед предприе трети пореден ръст от 0.75%. Дали ще последва и четвърто повишение за 2022 г. ще стане ясно през ноември.

Фед има намерението да се бори с инфлацията в страната, но увеличението вече влияе негативно на пазара на имоти.

Данни на Националната асоциация на брокерите за август показват, че продажбите на съществуващи домове се понижават за седми пореден месец.

Средната продажна цена на имотите също пада – от 413 800 долара през юни на 389 500 долара през август. Тя обаче все още е със 7.7% по-висока от преди 12 месеца.

Справка на Realtor.com показва, че днес американците, купили имот на средната посочена по-горе цена, плащат с 900 долара месечно повече спрямо година по-рано. А това е близо 11 000 долара повече на година.

Ще се отрази ли това и на кредитите в България?

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече предприе две увеличения на основната си лихва – с 0.50 и 0.75 пр. п.

Това неминуемо ще се отрази и на лихвите по ипотечните кредити у нас. Първо ще бъдат засегнати новите кредитополучатели, а след това и всички съществуващи заеми. При положение че лихвите по кредитите се повишат, това ще намали търсенето на имоти, които днес са на рекордно високи цени.

За да компенсират намалените си продажби, част от инвеститорите в следващите месеци ще прибегнат до отстъпки от крайните цени.