Щатският долар поскъпна до над 2 лева за брой.

Само за ден еврото загуби над 1.4%, за да се понижи под 0.97 долара. Това е най-големият дневен спад в 20-годишната история на единната европейска валута, както и ново най-ниско ниво от 0.9693 долара.

Това се случва на фона на нови негативни данни за еврозоната. Те показаха, че бизнес активността се понижава за трети пореден месец. Именно този факт означава, че рецесията вече е започнала, посочват анализатори от ING.

По-рано през септември анкета на Reuters показа, че възможността за рецесия в еврозоната е 60%. Това най-вероятно би се случило до година, посочиха още пазарните наблюдатели.

Само преди дни Федералният резерв пък повиши за трети път основната си лихва в борбата срещу инфлацията. Ръстът от 0.75% по всяка вероятност няма да е последен, тъй като предстоят още две заседания на Фед до края на 2022 г.

От Фед дори прогнозираха 4.4% лихва през 2022 г. и 4.6 на сто през 2023 г., след което ще последва спад на основната лихва през 2024 и 2025 г. Ръководителите на Федералния резерв очакват инфлацията да се върне в желаните нива от 2% през 2025 г.

Сега всички погледи са насочени към Европейската централна банка. Инвеститорите ще очакват ръст и от ЕЦБ на основната лихва на заседанието на 22 октомври.

Според Citigroup, щатският долар в момента е „единственият актив убежище“, на фона на загубите от над 23 трилиона долара на фондовия пазар. Според анализаторите на инвестиционната банка, доларът ще продължи да поскъпва.

От началото на годината той записва ръст от близо 15% спрямо еврото.

Британският паунд също е сред понижаващите се валути, като той достигна най-ниската си стойност спрямо долара от 37 г. насам.